Spola Rädslan

Trots att var femte vuxen person i Sverige lever med tandvårdsrädsla är det inget som det ofta pratas om högt. Orsaken bakom oron kan variera men hos många är det en känsla av brist på kontroll som triggar rädslan. Oavsett bakomliggande faktorer är det viktigt att komma ihåg att du inte är ensam och att det inte är något konstigt.


Så vanligt är tandvårdsrädsla

Varannan vuxen i Sverige känner en oro inför ett kommande tandläkarbesök, en av fem lever med tandvårdsrädsla och en av tio upplever en så stark rädsla att de undviker att uppsöka vård, även om de har problem med smärta.

Tandvårdsrädsla är en problematik som återfinns hos både män och kvinnor och det förekommer i alla åldrar. Orsaken bakom tandvårdsrädslan varierar och det gör även de uttryck som tandvårdsrädslan tar. En del är till synes helt lugna samtidigt som de har panik på insidan, andra drabbas mer fysiskt av exempelvis skakningar eller svettningar.
– Det är jätteviktigt att vi ser alla våra patienter och tar hand om dem utifrån deras individuella behov, säger Saba Saad, tandläkare på Aqua Dental.

Trots att det är så vanligt så pratas det sällan om tandvårdsrädsla. Det gör att problem med sviktande munhälsa fortsätter och att patienter som lider av tandvårdsrädsla inte blir botade.
– Det är viktigt att belysa den här frågan för att bryta den negativa spiralen. Trots att tandvårdsrädsla är ett så pass utbrett problem är det många som känner sig ensamma med sin rädsla. När man undvikit att gå till tandläkaren under en längre period kan andra faktorer adderas och göra oron ännu värre. Skam för hur tänderna ser ut, ovisshet om vad som kan komma att behöva åtgärdas, smärta, men även ekonomiska faktorer om hur man ska finansiera större behandlingar, säger Saba.

Tandhälsan går hand i hand med din allmänna hälsa och utgör en stor del av vår vardag. Vi skrattar, ler, pratar och äter. Många tar sina tänder för givet och tänker inte på dem förrän en olycka inträffar eller tandvärk gör sig påmind. Forskning visar att en dålig munhälsa påverkar dig både fysiskt och psykiskt. Det utgör en ökad risk för att drabbas av depression, socialt utanförskap och arbetslöshet. En dålig tandhälsa är även kopplat till det allmänna välmåendet och kan i värsta fall leda till hjärt- och kärlsjukdomar, alzheimer och vissa cancerformer.


Metoder att lindra tandvårdsrädsla

Det finns olika metoder som kan lindra, och hjälpa till att övervinna, tandvårdsrädsla. Ett av de mest effektiva sätten har visat sig vara att ta med sig ett sällskap till besöket. En annan faktor som kan ge dig mer kontroll inför besöket är att innan du kommer till kliniken be om information. Med kunskap om vad som ska hända under besöket kan du få möjlighet att koppla av lite mer. När du bokar din tid är det viktigt att våga berätta för tandläkaren att du lider av tandvårdsrädsla så att din behandlare kan avsätta extra tid, bemöta dina farhågor och att ni tillsammans kan komma fram till ett behandlingssätt som passar dina behov. Glöm inte att du alltid kan be tandläkaren om en paus om det känns alldeles för jobbigt.


Spolarädslan

Som en del av Tandvårdsrädslansdag 24 augusti startar vi kampanjen #Spolarädslan igen och därför öppnar vi upp våra kliniker och välkomnar tandvårdsrädda patienter med sällskap för ett kostnadsfritt besök hos oss. Besöket kan ses som ett studiebesök för att du ska kunna vänja dig vid miljön, provsitta i behandlingsstolen eller bara träffa tandläkaren och ställa frågor. Om du känner dig redo går det bra att genomföra en undersökning, helt kostnadsfritt. Men det är inget krav utan ditt besök är helt förutsättningslöst och helt utan förpliktelser. Erbjudandet gäller endast nya tandvårdsrädda patienter.

 

Läs mer på spolarädslan.se

 

Vill du boka en tid under spolarädslan? Klicka här


Information om artikeln

Mer om tandköttsinflammation

Dags för en undersökning?

Vi vet att du har hört det förr, men regelbundna besök hos tandvården är viktigt för att dina tänder ska må bra. Välkommen till oss och upplev en trevligare tandläkare.