"Tandimplantat är det bästa beslutet jag tagit"

Aurelia har levt med avtagbara proteser i nästan hela sitt liv. Att behandlas med tandimplantat var hennes livs bästa beslut.

På grund av en olycka i tonåren tvingades Aurelia ersätta alla sina tänder. De avtagbara proteserna var problematiska och orsakade både problem och osäkerhet. När hon behandlades med tandimplantat förändrades hennes liv.

Aurelia Jansson från Göteborg har sedan unga år levt med konstgjorda tänder. Ett olyckligt fall i en trappa under tonåren resulterade i ett ordentligt trauma där hon skadade eller slog mer eller mindre alla tänder i munnen. Skadan resulterade i att Aurelia var tvungen att dra ut nästan alla tänder, i både över- och underkäken, som inte slagits ut vid olyckan.

Tänderna ersattes med avtagbara proteser, en lösning Aurelia levt med sedan 18-års ålder. Avtagbara proteser är inte så roligt att leva med framförallt inte som ungvuxen och Aurelia berättar om att hon alltid upplevt dem som väldigt problematiska.
– Det hände att proteserna ramlade ut när jag åt. Det var verkligen pinsamt, säger hon.


Att alltid behöva tänka på sina tänder kombinerat med den osäkerhet de skapar satte spår hos Aurelia. På grund av sina proteser har hon känt av stora begränsningar i livet, både socialt men även gällande vad hon har kunnat äta.
– Jag har alltid varit obekväm med att le på grund av tändernas utseende, säger hon.

Boka tid för konsultation online 

Aurelias liv tog en ny vändning när hon behandlades med tandimplantat. Plötsligt kunde hon le och skratta utan att vara rädd för att tänderna skulle ramla ut. 

Livet förbättrades med tandimplantat

När Aurelia flyttat till Göteborg blev hon rekommenderad att besöka Aqua Dental för att bli av med besvären som tandproteserna gav henne. Hon träffade tandläkare Martin Beiring och de kom tillsammans fram till att tandimplantat var den bästa lösningen på hennes problem. Aurelia var väldigt nervös när hon kom till kliniken då problem med tänderna är något hon kämpat med i hela sitt liv.
– Tandläkaren var så lugn och förklarade allting noggrant för mig på så det kändes bra. Som patient är det väldigt viktigt för mig att få reda på exakt vad som ska hända.

Aurelia påbörjade sin tandimplantatbehandling. Först sattes sex skruvar i underkäken och när den var färdigbehandlad påbörjade hon ett lika stort ingrepp i överkäken. Processen fick ta den tid som behövdes. Aurelia tror att det gjorde att hon aldrig upplevde några problem med ingreppet eller implantaten.

Ställa frågor eller boka konsultation?

Är du intresserad av tandimplantat, har du några frågor eller vill du boka en tid för en konsultation? Ring oss på 010 - 188 00 00 eller om du föredrar att bli uppringd fyll i formuläret så kommer vi att kontakta dig inom kort.

Ökad livskvalitet med nya tänder

Att byta ut två hela käkar utan att påskynda någon del av behandlingen tog två år och Aurelia är i dag väldigt nöjd med slutresultatet. Hon berättar att tandimplantaten förändrat hennes liv.
– Jag slipper oroa mig för att tänderna ska trilla ut när jag pratar eller äter.

Hon kan återigen äta vad hon vill utan att oroa sig för tänderna, dessutom tycker hon att smakupplevelsen har förbättrats.
– Jag glömmer aldrig när jag kunde njuta av en tugga äpple igen. Att höra det där krispiga ljudet när tänderna biter in i frukten, säger hon.


Tandimplantat har gett Aurelia delar av livet tillbaka som hon saknat under lång tid. Med tandimplantaten får hon uppleva saker på nytt, sådant som hon gått miste om så länge. De nya tänderna, som både sitter fast och ser naturliga ut, gör Aurelia till en gladare människa. Hon berättar om att hennes liv har förändrats till det bättre:
– Jag vågar le på riktigt. Jag tänker inte längre på tändernas utseende och jag kan prata utan att vara nervös eller skämmas. Mitt självförtroende har förbättrats och jag är en mycket gladare person. När jag träffade min syster sa hon att jag verkar vara lyckligare och att jag skrattar mer nu.

Hela tandimplantatsbehandlingen gick enkelt och problemfritt. Aurelia upplever bara positiva saker sedan implantaten och de nya tänderna sattes på plats.
– Det är det bästa beslut jag har tagit, säger hon.

Tandimplantaten vi använder är Straumann-implantat. Aqua Dental använder dessa som förstahandsleverantör av implantat eftersom vi anser att de är några av branschens säkraste och visar ett stabilt resultat, samtidigt finns det forskning som stödjer detta påstående. 

Vad kostar ett tandimplantat?

Vad ett tandimplantat kostar är individuellt och går inte att säga på förhand. Det är många olika saker att ta hänsyn till. Det är svårt att ge ett exakt pris på tandimplantat då dina förutsättningar och förväntningar.

Gör en tandimplantatbehandling ont?

Smärta är subjektivt och därför varierar det mellan olika patienter. Den allmänna uppfattningen är dock att det gör mindre ont än vad de flesta förväntar sig innan ingreppet påbörjas.

Ingår tandimplantat i högkostnadsskyddet?

Ja, det ingår.

Läs fler vanliga frågor här

Är du intresserad av att boka en tid för en konsultation hos oss? Fyll i formuläret nedan så kommer vi att kontakta dig inom kort.

Information om artikeln

Dags för en undersökning?

Vi vet att du har hört det förr, men regelbundna besök hos tandvården är viktigt för att dina tänder ska må bra. Välkommen till oss och upplev en trevligare tandläkare.