Fyra tips på hur du övervinner din tandläkarskräck.

4 tips för hur du botar din tandläkarskräck

Postat av Tobias Berg, kategoriserat under Tandläkare.

Tandläkarskräck är ett utbrett problem och varannan svensk känner ett obehag kring att gå till tandläkaren. Som tur är finns det sätt att bota din tandläkarskräck och därmed rädda dina tänder.

Varannan vuxen svensk känner ångest inför att gå till tandläkaren och ungefär fem procent lider av svår tandvårdsfobi. För vissa innebär tandläkarskräcken bara ett mindre obehag under tandläkarbesöken. Men för andra är problemen så stora att de helt enkelt undviker att gå till tandläkaren, och därmed riskerar sin munhälsa.

Orsakerna till att man utvecklar tandläkarfobi varierar. För vissa kan den bero på att man associerar tandvård, eller sjukvård i allmänhet, med negativa upplevelser i livet. För andra kan problemen bero på att man känner att man saknar kontroll i behandlingssituationen. I vissa fall kan det också bero på att man helt enkelt tycker att det är obehagligt när någon borrar eller undersöker tänderna. Obehaget behöver inte heller bero på att det gör ont.

Oavsett vad rädslan orsakas av är det dock viktigt att man konfronterar den och inte låter den hindra dig från att gå till tandläkaren. Med stigande ålder får tandvårdsrädda nämligen generellt sätt sämre tänder, eftersom det undviker tandläkarbesök. Det innebär också att de i slutändan ofta behöver större och mer omfattande ingrepp eftersom tandhälsan blivit sämre.

Var det över ett år sedan du var hos tandläkaren? Fyll i nedanstående formulär så får du ett riktigt bra erbjudande!

Ditt telefonnummer

Din epost

Här kommer därför fyra tips på hur du kan se till att övervinna din rädsla och rädda dina tänder:

1.Gå till rätt tandläkare.

Det finns tandläkare som är specialiserade på tandvårdsrädda patienter och som kan hjälpa även den mest skrämda patienten genom en behandling. På Aqua Dental har vi flera tandläkare som har lång erfarenhet av att jobba med tandvårdsrädda patienter och som anpassar behandlingen därefter.

2. Prata med din tandläkare

Det är viktigt att du som patient berättar om du är rädd. Dels kan tandläkaren då boka in ett längre besök så att du inte känner dig stressad. Genom att förklara exakt vad du tycker är obehagligt så kan tandläkaren också lättare anpassa behandlingen efter dina behov, och därmed minska din ångest. Bara att prata om rädslan kan också ha en dämpande effekt på den.

3. Ta med en vän

Att ta med en vän eller familjemedlem som stöttepelare kan vara ett bra sätt att hantera rädslan och göra dig mer bekväm i situationen.

4. Lugnande

För de med allvarlig tandvårdsfobi kan det vara aktuellt att få lugnande läkemedel före behandlingen. Sedering, som det också kallas, är ett effektivt sätt att dämpa ångesten och oron i samband med behandlingen. I de allra värsta av tandvårdsfobi fallen kan man även behöva genomföra behandlingen under narkos.

Var det över ett år sedan du var hos tandläkaren? Fyll i nedanstående formulär så får du ett riktigt bra erbjudande!

Ditt telefonnummer

Din epost

Liknande nyheter

 • front-background

  Sommaröppet på Aqua Dental- Akut tandvård

  Tandproblemen tar inte ledigt på sommaren och det gör inte vi heller. Hos Aqua Dental kan du boka akuttider under hela sommaren. För oss på Aqua Dental är tillgänglighet en av de viktigaste delarna av vår erbjudande till dig som patient. Därför tar vi heller inget sommaruppehåll utan håller våra kliniker öppna för akutbesök precis… Läs mer

 • tandläkare, stockholm, implantat

  Aqua Dental välkomnar tandlossningsspecialisten Maria Lagervall

  Sedan slutet av 80-talet har tandläkare Maria Lagervall varit speciellt intresserad av att behandla tandlossning och andra kirurgiska behandlingar. Nu välkomnar vi henne till teamet på Aqua Dental. Den andra december började specialisttandläkaren Maria Lagervall sitt arbete på Aqua Dental. Med sig tar hon snart 30 års erfarenhet av att arbeta med tandlossningssjukdomar (parodontologi) och… Läs mer

 • Fyra tips på hur du övervinner din tandläkarskräck.

  4 tips för hur du botar din tandläkarskräck

  Tandläkarskräck är ett utbrett problem och varannan svensk känner ett obehag kring att gå till tandläkaren. Som tur är finns det sätt att bota din tandläkarskräck och därmed rädda dina tänder. Varannan vuxen svensk känner ångest inför att gå till tandläkaren och ungefär fem procent lider av svår tandvårdsfobi. För vissa innebär tandläkarskräcken bara ett… Läs mer

Boka tid redan idag!
 • Tidsbokning
 • Boka akut tandvård

Fyll i formuläret nedan för att kontakta någon av våra kliniker så kontaktar vi dig. Du kan också ringa till oss på telefonnummer 020 - 20 20 80.

Jag behöver akut tandvård

Fyll i formuläret nedan för att boka en akuttid så kontaktar vi dig så fort vi kan. Du kan också ringa till oss på telefonnummer 020 - 20 20 80.