Published November 16th, 2015 by Tobias Berg, categorized under Tandvårdsrädsla.

Varannan vuxen svensk känner ångest inför att gå till tandläkaren och ungefär fem procent lider av svår tandvårdsfobi. För vissa innebär tandläkarskräcken bara ett mindre obehag under tandläkarbesöken. Men för andra är problemen så stora att de helt enkelt undviker att gå till tandläkaren, och därmed riskerar sin munhälsa.
Slipp ångesten inför ditt tandläkarbesök - testa lasertandvård, klicka här

Orsakerna till att man utvecklar tandläkarfobi varierar. För vissa kan den bero på att man associerar tandvård, eller sjukvård i allmänhet, med negativa upplevelser i livet. För andra kan problemen bero på att man känner att man saknar kontroll i behandlingssituationen. I vissa fall kan det också bero på att man helt enkelt tycker att det är obehagligt när någon borrar eller undersöker tänderna. Obehaget behöver inte heller bero på att det gör ont.
Lasertandvård kan lindra din tandläkarrädlsa, läs mer här

Oavsett vad rädslan orsakas av är det dock viktigt att man konfronterar den och inte låter den hindra dig från att gå till tandläkaren. Med stigande ålder får tandvårdsrädda nämligen generellt sätt sämre tänder, eftersom det undviker tandläkarbesök. Det innebär också att de i slutändan ofta behöver större och mer omfattande ingrepp eftersom tandhälsan blivit sämre.

Här kommer därför fem tips på hur du kan se till att övervinna din rädsla och rädda dina tänder:

1. Gå till rätt tandläkare

Det finns tandläkare som är specialiserade på tandvårdsrädda patienter och som kan hjälpa även den mest skrämda patienten genom en behandling. På Aqua Dental har vi flera tandläkare som har lång erfarenhet av att jobba med tandvårdsrädda patienter och som anpassar behandlingen därefter.

2. Prata med din tandläkare

Det är viktigt att du som patient berättar om du är rädd. Dels kan tandläkaren då boka in ett längre besök så att du inte känner dig stressad. Genom att förklara exakt vad du tycker är obehagligt så kan tandläkaren också lättare anpassa behandlingen efter dina behov, och därmed minska din ångest. Bara att prata om rädslan kan också ha en dämpande effekt på den.

3. Ta med en vän

Att ta med en vän eller familjemedlem som stöttepelare kan vara ett bra sätt att hantera rädslan och göra dig mer bekväm i situationen.

4. Lugnande

För de med allvarlig tandvårdsfobi kan det vara aktuellt att få lugnande läkemedel före behandlingen. Sedering, som det också kallas, är ett effektivt sätt att dämpa ångesten och oron i samband med behandlingen. I de allra värsta av tandvårdsfobi fallen kan man även behöva genomföra behandlingen under narkos.

5. Lasertandvård

Många som lider av tandvårdsrädsla påverkas mycket av både känslan och ljudet från borren. Laser används för att laga tänder, behandla tandlossning och dessutom motverka ilningar i tänderna. När man använder laserbehandling behöver man inte använda den klassiska tandläkarborren. Ljudet är annorlunda och du slipper vibrationerna från borren. En metod som kan passa dig som är tandvårdsredd perfekt. 
Läs mer om lasertandvård här


Boka tid, info eller frågor

Ange ditt telefonnummer så ringer vi upp dig. 

  tandvardsradd

  Bli kvitt din tandvårdsrädsla!

  För patienter som har tandvårdsrädsla (något som nästan alla till viss del lider av) räcker det oftast med ett personligt och lugnt omhändertagande för att lugna ner patienten. Har du stora problem med detta har vi även tandläkare med utbildning och lång erfarenhet att behandla patienter som är tandvårdsrädda. Vi på Aqua Dental försöker att ”förstå” patienten och anpassa behandlingen därefter. Läs mer

  Lasertandvård Aqua Dental

  Revolutionerande teknik – Lasertandvård

  På Aqua Dental erbjuder vi våra patienter lasertandvård. Behandlingen är 95 % smärtfri och en innovation som förändrat den traditionella tandvården globalt. Det är få tandläkare i Norden som använder lasertandvård men i länder som Tyskland, Italien och USA är det väldigt populär. Den nya lasertekniken revolutionerar dagens allmänna tandvård och innebär endast fördelar för patienten. I dagsläget erbjuder vi lasertandvård på kliniken i Hammarby Sjöstad. Läs mer