Har du slutat le på grund av dina tänders utseende? Skäms du för sneda, spruckna eller missfärgade tänder? Kanske har år av tandgnissling slitit ned dina tänder? Skalfasader kan vara en långvarig lösning på ditt problem. 

Vi på Aqua Dental vet hur viktiga tänderna är för både självkänslan och självförtroendet. Dina tänder ska absolut inte vara en källa till osäkerhet och nervositet i sociala situationer. Vi vet exakt hur viktigt ditt leende kan vara. Drömmer du om att våga le igen? Oavsett om du har sneda, spruckna eller missfärgade tänder kan vi hjälpa dig att få drömleendet.  Med hjälp av skalfasader i porslin kan du få ett nytt leende, relativt snabbt och billigt.  

Så fungerar skalfasader

En liten del av din tand slipas ned för att göra plats för den nya ytan. Tandläkaren tar sedan ett avtryck och ett nytt ytskikt tillverkat av porslin eller komposit tas fram och fästs med hjälp av limm på utsidan av dina tänder. Den här typen av fasader håller länge och ser lika naturliga ut som dina riktiga tänder. Skalfasader som åtgärd blir allt mer populära och en av anledningar till detta är att det är ett snabbt ingrepp som gör väldigt stor skillnad för ditt leende. 

Ta steget mot ditt drömleende

Just nu får du en kostnadsfri konsultation när du bokar en basundersökning hos någon av våra tandläkare. Fyll i formuläret så kontaktar vi dig! 

Så går en behandling till:

1. Under ditt allra första besök, konsultationen, pratar du och tandläkaren om dina önskemål och tandläkaren kommer att gå igenom vilka förutsättningar du har och vilka möjligheter som finns. Under detta besök kommer det att tas röntgenbilder, kliniska foton och avtryck för att kunna ta fram en modell av hur tänderna kommer att se ut. 

2. Väljer du att gå vidare med behandlingen kommer du att få se en modell av hur ditt leende kommer att se ut. Du kan  boka en uppvaxning, vilket är modelltänder som du kan prova i munnen. Det går också att göra Smile Design, en digital modell över hur resultatet skulle kunna bli. Du kan dessutom prova modellen för att se hur det passar med resten av ansiktet.

3. När kommer tillbaka för det tredje besöker kommer vi att påbörja arbetet med att förbereda tänder för skalfasaderna. Detta kan eventuellt ta mer än ett besök beroende på hur omfattande behandlingen är. Allt kommer att göras enligt den modell du och tandläkaren har tagit fram. Du kommer vid detta besök även att få med provisorium hem. 

4. Är du nöjd med de provisoriska tänderna kommer de vid detta besök att bytas ut mot dina färdiga fasader. Även detta kan ta fler än ett besök beroende på hur många tänder som ska färdigställas. När dina nya skalfasader är på plats avslutas besöket med information om hur du på bästa sätt tar hand om dina skalfasader, allmän information och dessutom bokas en tid för efterkontroll.

Priser på skalfasader

Vad skalfasader kostar beror på en rad olika faktorer, till exempel vilket material som används samt vilken av våra tandläkare (exempelvis specialist, nischad inom estetiska arbeten) som utför arbetet. Det beror också på ditt bett samt förarbetet som ofta behövs innan fasadbehandlingen kan påbörjas.  Detta arbete är ett konstprojekt mellan dig, din tandläkare och en riktigt duktig tandtekniker och därför ligger prisspannet mellan 3000-15.000 kronor per skalfasad. Vid din estetiska konsultation kan du få ytterligare information om priset.

Keramiska fasader 

När man väljer keramiska skalfasader är det vissa faktorer som påverkar slutkostnaden. Bland annat ingår avgifter till tandteknikern som framställer skalfasaderna i ett laboratorium. Andra saker som påverkar priset är behandlingens komplexitet och omfattning, uppskattad tidsåtgång och patientens förväntningar på resultatet. 

Kompositfasader

Väljer du en behandling med kompositfasader är det andra faktorer som påverkar priset. Fasaden som framställs handmålas, härdas, slipas och putsas av den behandlande tandläkaren om och om igen. Detta arbete upprepas till dess att önskat resultat har uppnåtts. Arbetet med en tand tand kan ta flera timmar och egentligen vara mer komplicerat än om flera tänder skulle tas fram samtidigt. Detta eftersom det kan vara svårare att få den enskilda tanden att matcha de brevid liggande tänderna i både färg och form.  

Arbetet med att ta fram skalfasader av komposit liknas ofta vid en skulptörs arbete. En konstnärs erfarenhet och hur duktig denne är påverkar skulpturens slutresultat, detsamma gäller för kompositfasader. Hur lång erfarenhet tandläkaren har och hur duktig denne är avgörande för hur bra skalfasaden kommer att bli. 

Hos oss på Aqua Dental arbetar tandläkare med lång erfarenhet av just skalfasader. Detta är något de arbetar med hela dagarna och de har därför blivit experter på sitt område. Tandläkaren målar fasaderna för hand, härdar, slipar och putsar för att få fram ett perfekt resultat. Tandläkarens erfarenhet och kunskap påverkar alltså hur bra dina skalfasader kommer att bli, därför påverkar även vilken tandläkare du väljer priset på fasaderna. Väljer du en tandläkare med lång erfarenhet som enbart arbetar med hög estetiska fall blir priset högre än om du väljer en tandläkare med mindre erfarenhet och kunskap. 

Tror du att skalfasader skulle vara rätt för dig? Just nu får du en kostnadsfri konsultation när du bokar en basundersökning hos någon av våra tandläkare. Fyll i formuläret så kontaktar vi dig! 

Boka tid, info eller frågor

Ange ditt telefonnummer så ringer vi upp dig. 

Sveriges bästa och tryggaste tandvård

För oss på Aqua Dental är det viktigt att kunna erbjuda en hög kvalitetet på vår tandvård. Vår målsättning är att kunna erbjuda Sveriges bästa och tryggaste tandvård. Vi har ett pågående kvalitetsarbete för att se till att vi håller en hög kvalitet och fortsätter att utveckla vår tandvård. Hos oss ansvarar Louise Hägglund för odontologi och patientsäkerhetsfrågor. Tillsammans med Jan Ekenbäck, kvalitetsansvarig, och ett par seniora tandläkare från respektive klinik arbetar hon för att ständigt förbättra kvaliteten och ta tandvården till nästa steg.  Läs mer om vårt kvalitetsarbete här

Ali Salehi, specialisttandläkare  

Vad är det med skalfasader och estetisk tandvård som lockar dig?
– Jag håller mig uppdaterad i utvecklingen av moderna tekniker och material för att kunna tillfredsställa våra patienters vårdbehov. Finns det önskemål om förbättring av utseendet på tänderna så vill jag kunna erbjuda våra patienter de bästa alternativen. Det är alltid roligt att få se slutresultatet på en lyckad behandling. 
Vilka behandlingar eller ingrepp är de som du tycker är mest spännande?
– Stora protetiska rehabiliteringar av nedgångna bett, det vill säga uppbyggnad av bettet för återställa funktionen och estetiken. Det förbättrar patientens livskvalitet oerhört mycket, inte minst självförtroendet och det sociala livet. För mig känns det väldigt givande och meningsfullt att kunna hjälpa patienterna i sådana fall.
Vem tycker du ska ha skalfasader?
– Patienter som är socialt eller psykologiskt påverkade av utseendet på deras tänder och inte kan tänka sig ortodontibehandling (tandställning). Beroende på individuella förutsättningar i bettet kan denna grupp av patienter vara lämpliga för behandling med skalfasader.

Vilken är den största fördelen med skalfasader?
– Det finns fördelar och nackdelar med skalfasadbehandling. Fördelen är att man kan förändra tändernas form, färg och skapa nya leenden enligt en förutsägbar design – det kan påverka hela ansiktets utseende och bidra till att man kan se yngre ut. Nackdelarna är att man avverkar frisk tandsubstans och skapar ett livslångt behandlingsbehov i de fall där tänderna är friska.

  Hör Aqua Dentals specialist André Partos prata om estetisk tandvård och tandreglering.

  Estetisk tandvård och tandreglering

  Hör Aqua Dentals specialist André Partos prata om estetisk tandvård och tandreglering. Läs mer

  porslinsfasad

  Vår skalfasads-specialist berättar: så går en behandling till

  Ali Salehi är en av Aqua Dentals experter när det kommer till skalfasader. Ali har en mycket unik utbildning och erfarenhet. Han är både specialisttandläkare inom oral protetik och har dessutom studerat estetisk tandvård i tre år vid det berömda universitetet Kings college i London. Här berättar han hur en typisk behandling med porslinsfasader går till hos honom. Läs mer

  img

  För och efterbilder på estetisk tandvård

  Behandling: Fyra stycken porslinsfasader för att stänga igen glesställning mellan tänderna. Behandling: Ännu men patient som fyllde ut mellanrum med porslinskronor på kliniken på Östermalm. Läs mer

  porslinsfasad

  Kompositfasader - ett snabbare alternativ

  Ett alternativ till porslinsfasader är kompositfasader. Med kompostifasader framställs tandens nya ytskickt istället av plast som fästs i flera lager direkt på tanden istället för att först gjutas och sedan limmas fast. Detta innebär att en kompositfasad går ännu snabbare att göra än en porslinsfasad. Läs mer

  skalfasader

  Skalfasader, porslinsfasader och komposit

  För många som är missnöjda med sina tänders utseende kan skalfasader i porslin vara en både snabb och långvarig lösning. Om tänderna är sneda, spruckna, missfärgade, har fula lagningar, stora glipor eller har slitits ner efter år av tandgnissling kan du få ett nytt vackert leende, relativt snabbt och billigt, med hjälp av porslinsfasader. Läs mer

  klaratander

  Tandläkarkedjan Aqua Dental fortsätter - Stockholm

  Aqua Dental fortsätter växa. Genom ett förvärv av Klara Tänder på Vasagatan får bolaget nu en fjärde klinik i centrala i Stockholm. ”Det är en klinik på bästa läge och med väldigt kompetent personal”, säger Aqua Dentals vd Henrik Augustsson. Läs mer

  Ingen märkte att jag hade tandställning

  Marcus: ”Ingen märkte att jag hade tandställning”

  39-åriga Marcus Nestor hade tandställning som barn – men som vuxen kom problemen tillbaka. Tack vare tandregleringsmetoden Invisalign blev tänderna raka på bara ett år. – Jag trodde inte att det skulle blir så pass bra på så kort tid, berättar han. När 39-åriga Marcus Nestor var yngre och gick i grundskolan hade han en… Läs mer