5 vanliga tandmisstag som människor gör 

De flesta vet att tänderna tar skada av att hoppa över borstningen eller att äta för mycket socker. Men det finns också fler saker som många människor ägnar sig åt – och som som gör tänderna illa. Här är listan med vanliga misstag du vill ha koll på. 
1. Borsta tänderna för hårt

Många tror att ilningar i tänderna alltid beror på karies, och tenderar därför att borsta hårdare på det ilande området. Sanningen är att detta ofta är kontraproduktivt, på grund av att ilningar ofta orsakas av att man borstat så hårt att tandköttet dragit sig tillbaka och tandhalsen blivit blottad. 
– Prova istället att använda en tandkräm med bevisad klinisk effekt mot ilningar och se till att borsta tänderna skonsamt. Om det inte hjälper bör du boka en tid hos tandläkaren, säger Aqua Dentals tandläkare Sven Öqvist.

2. Pierca tungan 

Många människor med piercing i tungan brukar ”leka” med den i munnen. Det man kanske inte tänker på då är att piercingen slår mot tändernas emalj och ger risk för frakturer. Ofta börjar skadan som mikrosprickor som med tiden kan växa i storlek och skada. 
– Ta helst bort piercingen eller byt åtminstone till en i plast, om du inte kan tänka dig vara utan, säger Sven Öqvist.

3. Borsta tänderna direkt efter juicen 

Undvik att borsta tänderna direkt efter att du ätit eller druckit något surt, som juice eller citrusfrukter. Rekommendationen är att vänta i minst en timme innan man borstar tänderna. Skölj istället med vatten eller flourlösning.

Detsamma gäller vid det omvända, att inte borsta tänderna precis före intag av sur mat eller dryck. 
– Anledningen är att borstningen tillfälligt tar bort tandens naturliga skyddshinna och är då mer känslig för syra, förklarar Sven Öqvist. 

4. Pressa eller gnissla tänder 

Problem med att pressa eller gnissla tänder kan ske under dagtid eller i sömnen. Ofta är det kopplat till stress och kan leda huvudvärk, till sprickor i tänderna och även att de går sönder. 
– Jag brukar råda mina patienter att försöka tänka på att alltid ha mellanrum mellan över- och underkäken när man inte tuggar. Även att försöka stressa ned och eventuellt använda bettskena på nätterna, säger tandläkare Malin Linder.

5. Inte gå till tandläkaren 

Att gå på regelbundna undersökningar hos tandläkaren lönar sig i längden. Forskning visar att personer som går mer sällan har mer problem med karies och saknar fler tänder. Genom att låta en tändläkare kontrollera din tandhälsa regelbundet kan begynnande skador upptäckas tidigt och åtgärdas innan de utvecklas till större skador eller sjukdomar. Det kan besparar dig både smärta och kostsamma behandlingar i framtiden.

Det är aldrig för sent att börja gå regelbundet hos tandläkaren. Lider du av tandvårdsrädsla? Aqua Dental är vana vid att behandla patienter med känslor av obehag och tar alltid hand om dig på bästa möjliga sätt.

Var det länge sedan du var hos tandläkaren? Fyll i dina uppgifter nedan så kontaktar vi dig med ett generöst erbjudande. 

Boka tid, info eller frågor

Ange ditt telefonnummer så ringer vi upp dig.