Så kan munhälsan påverka livskvaliteten
Munhälsan är ofta en bidragande del till vår allmänhälsa. En försämrad munhälsa kan leda till både psykiska och fysiska problem.
Många av våra patienter som besväras av vissa munsjukdomar beskriver hur deras livskvalitet påverkas. Det kan bland annat handla om svårigheter att tugga eller att de upplever en social stigmatisering i samband med skadade eller avsaknad av tänder.
Forskning har påvisat att munhälsan har en inverkan på kroppens allmänhälsa. De vanligaste munsjukdomarna är karies och tandlossning. Sjukdomarna har en betydande roll i den allmänna folkhälsan eftersom de drabbar en dominerande del av den vuxna befolkningen. Många äldre patienter upplever också att deras munhälsa försämras i takt med att de åldras, vilket kan drabba både smak och möjligheter att tugga maten.
Det finns tusentals bakterier i våra munnar, de flesta nödvändiga för att upprätthålla god munhälsa. Men det finns också en del bakterier som är skadliga för våra tänder, det är bland annat dem som kan leda till karies eller tandköttsinflammation. Dessa sjukdomar kan i sin tur leda till både fysiska och psykiska problem.
Estetiska problem
Många av våra patienter som lider av skadade eller missfärgade tänder beskriver ofta sina tandproblem som socialt stigmatiserande. Även de som har delvis eller helt avsaknade tänder pratar om psykiska hämningar. En del skäms och vill inte visa sina tänder för andra personer och undviker sociala sammanhang, medan andra aldrig skrattar.
Tandlossning
Tandlossning kan påverka livskvaliteten ur flera aspekter. Dels kan det bli problematiskt att äta om vissa av tänderna sitter löst eller har lossnat, men det kan också påverka psykiskt på grund av att det i samhället ofta upplevs som oacceptabelt. Många patienter som lever utan vissa tänder undviker att prata och skratta i sociala sammanhang då de skäms över sin munstatus. Dessutom tenderar många personer att titta på de vars tandrad inte är komplett.
Muntorrhet
Muntorrhet är ett vanligt problem, det är ofta en efterföljd av vissa sjukdomar eller mediciner. Förutom att muntorrhet ökar risken för andra sjukdomar och alltså skapar en oro upplever också många patienter svårigheter med att prata samt tugga vissa livsmedel. Att vara torr i munnen kan också vara en orsak till att personer drabbas av svampinfektion i munnen.
Svampinfektion
Personer som äter antibiotika, behandlas med cellgifter samt har en bristande kost och hygien i vissa fall löper högre risk för att drabbas av svampinfektion i munnen. Infektionen kan sätta sig på slemhinnor och mungipor och bilda sår, vilka kan göra ont och svida. Det innebär att patienten drar sig för att prata, le eller skratta.
Sår och blåsor i munnen
Personer som har en försämrad munhälsa på grund av sår och blåsor i munnen upplever ofta smärta vid exempelvis måltider. Det kan i sin tur i värsta fall leda till att personen drar sig från att äta och drabbas av undernäring.
Hållbar tandvård
Genom att arbeta förebyggande med tandvård kan vissa problem undvikas. Vad gäller alla problem och sjukdomar i munnen är de enklare att åtgärda om de upptäcks i tid, och därför är det viktigt att besöka tandläkare eller tandhygienist regelbundet. Du som lever med en sjukdom eller äter medicin som påverkar din munhälsa negativt kan vara berättigad ett bidrag kallat Särskilt tandvårdsbidrag. Bidraget syftar just till att uppmuntra regelbundna besök hos tandvården.
Har du frågor eller vill boka en tid hos oss? Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss till dig så snart vi kan.
Information om artikeln
Mer om munhälsan
Läs också
-
65+Reformen
65+Reformen är ett initiativ från oss på Aqua Dental som syftar till att utöka tandvårdsstödet för seniorer. -
Avbetalning av tandvård
På Aqua Dental erbjuds våra patienter fördelaktiga avbetalningslösningar på helt utan ränta. -
-Träffa Aqua Dentals tandläkare online
Med vår nya tjänst Onlinetandläkaren kan du träffa en tandläkare direkt i din mobil eller dator. Perfekt för dig som har frågor eller söker rådgivning för en synbar förändring i munnen.