Det gör en endodontist

En endodontist arbetar med att diagnostisera, förebygga och behandla sjukdomar i tandens pulpa, alltså mjukvävnaden inuti tanden.

Endodonti är ett odontologiskt område som berör tandpulpan och dess tillstånd. En specialisttandläkare inom området kallas endodontist och arbetar uteslutande med att förebygga och behandla sjukdomar i pulpan.

Att bli specialisttandläkare kräver en gedigen utbildning samt erfarenhet av kliniskt arbete. I Sverige finns det nio specialistområden inom odontologin och ett av dem är endodonti. En endodontist arbetar med att diagnostisera, förebygga och behandla sjukdomar i tandens pulpa, alltså mjukvävnaden inuti tanden.


Vad gör en endodontist?

En specialisttandläkare inom endodonti, en endodontist, arbetar uteslutande med tandens pulpa. Den vanligaste behandlingsmetoden som genomförs av en endodontist är rotfyllningar.

En rotfyllning är en avancerad behandling som kräver kunskap och erfarenhet hos tandläkaren. Rotfyllningar görs ofta för att tanden drabbats av karies som är långt gången och tagit sig ned i tandens pulpa, vilket leder till en inflammation. Rotfyllningen genomförs då genom att ta bort det inflammerade området och ersätta det med ett fyllningsmaterial, till exempel guttaperka eller annat vävnadsmaterial. Utförs behandlingen felaktigt kan besvär och infektion uppstå.

En endodontist arbetar alltid för att behålla din ursprungliga tand och därför har endodontister också djup kunskap inom karies, missfärgningar, skadad emalj och skadat tandben.


Lång utbildning och erfarenhet

Utbildningen inom endodonti består av att studera hur sjukdomar i pulpan och angränsande ben ska diagnostiseras, förebyggas och behandlas. För att bli endodontist krävs först en femårig utbildning för att bli allmäntandläkare. Därefter behöver tandläkaren arbeta på klinik i två år innan specialistutbildningen kan påbörjas. Utbildningen för att kunna titulera sig som specialisttandläkare består av tre års heltidsarbete som ST-tandläkare på klinik, kombinerat med studier.

Efter avslutade studier ansöker tandläkaren om ett godkännande av Socialstyrelsen.

Önskar du träffa en endodontist?

Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig för hjälp.

Välj en seriös aktör

Alla tandläkare får göra rotfyllningar och det är även en del i utbildningen till allmäntandläkare. Det är dock ett komplicerat ingrepp som villkorar erfarenhet, kompetens och noggrannhet hos tandläkaren. Av den anledningen är det viktigt att du vänder dig till en seriös tandvårdskedja, om allmäntandläkaren bedömer att hen inte kan genomföra en säker rotfyllning blir du remitterad till en specialisttandläkare.

Det finns omkring femtio verksamma endodontister i Sverige. Hos oss på Aqua Dental kan du träffa en endodontist både i Stockholm och Göteborg, vilket innebär att du inte behöver remitteras mellan olika aktörer. Våra allmäntandläkare och specialisttandläkare arbetar nära varandra och delar ofta kunskap, vilket innebär att våra allmäntandläkare också har bred kunskap inom området. En rätt utförd rotbehandling har god prognos.

Information om artikeln

Mer om endodonti

Dags för en undersökning?

Vi vet att du har hört det förr, men regelbundna besök hos tandvården är viktigt för att dina tänder ska må bra. Välkommen till oss och upplev en trevligare tandläkare.