Skalfasader: Resultat

Om du funderar på att genomgå en behandling med skalfasader kan det vara skönt att veta så mycket som möjligt om resultatet innan behandlingen påbörjas.

En behandling med skalfasader kan användas för att täcka det du uppfattar som skönhetsfel på dina tänder. Skalfasaden placeras på tanden och kan på så sätt justera färg och form. Skalfasader är en permanent förändring och ger ett hållbart resultat.

Ett tunt tandfärgat skal, oftast gjort av porslin, är det som kallas för fasad. De används i estetiska behandlingar för att förändra en tands utseende. Skalfasader används för att åtgärda estetiska problem, exempelvis form, sprickbildning eller missfärgningar. Behandlingen varierar beroende på val av material, omfattning och komplexitet. En skalfasad kan fästas på endast en tand, men vanligast är att en patient vill ha flera fasader för att skapa ett jämnt leende.


Vanligast är att skalfasaderna görs av porslin, denna typ av behandling ger ett högestetiskt resultat men kräver förberedelser och tandtekniskt arbete. Fasader av komposit är ett snabbare alternativ då allt arbete görs direkt av tandläkaren. Beroende på vilket material som används varierar både pris och hållbarhet.


Tydliga resultat med skalfasader

Utseendet på tänder kan förändras snabb och resultaten av en behandling med skalfasader är direkta. Det tunna skalet som placeras som ett nytt ytskikt kan ge tanden ett helt nytt utseende där tidigare sprickor, missfärgningar eller annan estetisk problematik är dold.

Oavsett om du väljer att behandlas med porslins-eller kompositfasader så är valet av tandläkare viktigt för hur slutresultatet kommer att se ut.


Att välja en duktig tandläkare med lång erfarenhet gör att slutresultatet kommer att bli bättre. Om du genomgår en behandling med porslinsfasader är den behandlande tandläkarens kunskap viktig även om fasaden framställs av tandtekniker i labbet. Det är den behandlande tandläkaren som planerar din behandling, gör undersökningar och avtryck samt placerar och fäster fasaderna.


Om du istället har valt kompositfasader är det tandläkaren som själv skapar dina fasader direkt på tanden. För att garantera ett så bra slutresultat som möjligt är det viktigt att välja en tandläkare som arbetar mer eller mindre uteslutande med skalfasader.


Hur ska jag söka vård?

Om du är intresserad av skalfasader är det första steget att boka tid för en konsultation. Då går tandläkaren ingen situationen i din mun, ni samtalar om dina önskemål och förväntningar och går även igenom behandlingsalternativ. Det är omöjligt att ge ett kostnadsförslag utan en undersökning av situationen i munnen. Men ett ungefärligt pris kan uppskattas hamna mellan 9 000 och 12 000 kronor per porslinsfasad. Om du istället väljer kompositfasader landar den uppskattade kostnaden per tand från 4000 kronor. 

Om du är intresserad av en behandling med skalfasader, fyll i formuläret så kommer vi att kontakta dig inom kort.

Så länge håller dina skalfasader

Tandläkaren kommer efter avslutad behandling att ge dig instruktioner om hur du på bästa sätt tar hand om dina tänder och deras nya ytskikt. Porslinsfasader kan hålla i många år. Om du tar hand om dem kan de hålla uppemot 20 år. Även kompositfasader kan hålla länge, om du som patient följer tandläkarens ordinationer och tar hand om dem.

Hållbarheten bygger på att du tar hand om dina skalfasader, följer instruktionerna och går på regelbundna kontroller hos tandläkare och tandhygienist.


Nöjda patienter berättar

Det är många patienter som valt att behandlas med skalfasader hos Aqua Dental. Här är några av våra patienters upplevelser. 

Naturligt leende

Carolina Gynning hade gnisslat tänder i många år och slitit ned sina tänder. Hon kände sig obekväm med hörntänderna valde att skaffa skalfasader.
– Jag tycker det blev fint och ser ut exakt som mina tänder gjorde för tio år sedan. Det är viktigt för mig att leendet ser naturligt ut! 


Tidningsreportage

Topphälsa gjorde ett reportage om skalfasader där Helene genomgick en behandling.
– Wow, vilken skillnad! Jag kan inte sluta le, säger hon.


Förlängde framtänderna

Aina Lesse genom gick en tandköttskorrigering och avslutade genom att förlänga framtänderna med skalfasader.
– Jag är så glad att jag gjorde det här, jag är verkligen nöjd. Jag har bara positiva saker att säga. 


Nischade tandläkare

På Aqua Dental arbetar nischade tandläkare inom flera områden, däribland estetisk tandvård. De byter erfarenheter och kunskap med varandra. På så vis kan vi erbjuda våra patienter estetisk tandvård av högsta kvalitet. Sedan april 2021 arbetar tandläkare Clas Oscarsson hos oss. Han har varit tandläkare sedan 1980-talet och genomgått ett hundratal vidareutbildningar för att hålla sig uppdaterade om det senaste inom tandvård. Förutom att arbeta kliniskt arbetar han också som rådgivare till många av våra andra tandläkare. 

Referenspatient 1

Före

Efter

Referenspatient 2

Före

Efter

Referenspatient 3

Före

Efter

Referenspatient 4

Före

Efter

Referenspatient 5

Före

Efter

Referenspatient 6

Före

Efter

Referenspatient 7

Före

Efter

Har du frågor om högkostnadsskyddet eller vill boka en tid hos oss? Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss till dig så snart vi kan. 

Information om artikeln

Mer om Tandvårdsstödet

Dags för en undersökning?

Vi vet att du har hört det förr, men regelbundna besök hos tandvården är viktigt för att dina tänder ska må bra. Välkommen till oss och upplev en trevligare tandläkare.