Vad gör en parodontolog? 

Ljudet av tandläkarborren kan få det att isa sig i ådrorna på de allra flesta. Nu finns det ett enkelt sätt att slippa undan skräcken. Visste du att du kan slippa borren med hjälp av laser?

En parodontolog är en tandlossningsspecialist. De hjälper dig med behandling av: Parodontit (tandlossning) Periimplantit (infektioner kring implantat) Implantatoperationer Tandköttskorrigeringar Regeneration (återskapande av förlorat tandfäste) Benuppbyggnad Behandling av vissa slemhinneförändringar Förutom konventionell behandling av tandlossning kan det ibland behövas mer omfattande behandlingar.

Tandköttskorrigeringar (Mjukvävnadsplastik)

Ibland behöver tandköttets utseende eller position ändras genom en mjukvävnadskorrigering. Tillexempel för att täcka blottade rotytor på tänder, kronförlängning för att möjliggöra kronersättningar, förbättrar ofta estetiken. En del mjukvävnadskorrigeringar kan även göras i samband med implantatbehandling. Denna typ av behandlingar utför vi också med goda resultat.

Regeneration

Målet för bengeneration är att återskapa förlorat tandfäste. Dessa behandlingar innebär att eget ben, benersättningsmaterial och/ eller regenerationsmaterial t ex Emdogain placeras i bendefekter vid tänder. Regeneration är en utmärkt behandling vid vissa typer av tandlossningsproblem. Vi diskuterar med dig vid din behandlingsplanering om något av detta kan vara en behandlingsmöjlighet i din mun.

Slemhinneförändringar

Ibland ser mjukvävnaden inte normal ut i munnen. Då kan olika typer av behandling eller utredningar bli nödvändiga. Sjukdomar kring implantat- mucosit / periimplantit Mucosit – inflammation med fördjupade fickor kring implantatet, blödning och ibland pus (var) men fortfarande normal benhöjd kring implantaten. Periimplantit – infektioner kring implantat där även bensänkning runt implantaten kan ses på röntgen. Om fickor och blödning finns runt implantat behandlar vi med professionell rengöring och förbättrade munhygienrutiner. Vid stora problemen är operationer vanliga. Ibland ges även antibiotika. Det är viktigt med efterföljande stödbehandlingar och goda munhygienvanor. Infektioner kring implantat är mer aggressiva än kronisk tandlossning, det finns risk att tappa mycket av benfästet runt implantat på kort tid. Vad kan jag göra själv?

Gäller både implantat och tänder: Goda munhygienvanor, där varje tand/implantat görs ren på alla ytor varje dag! Gå på regelbundna kontroller hos tandläkare/tandhygienist. Att vara rökfri ger bättre chans till en frisk mun. Var uppmärksam på sjukdomstecken i munnen och sök tandläkare/tandhygienist så fort du märker att något inte är som vanligt!

På Aqua Dental arbetar i dag två parodontologer, Annette Mohei Fjellsson och Marjan Najaf Sadeh. Vill du få chansen att träffa någon av våra parodontologer?

I nästan samtliga behandlingar träffar våra patienter en tandhygienist. För att få bästa tänkbara resultat lägger vi stor vikt vid en optimal munhygien före och under behandling. Tandhygienisterna är experter på att förebygga infektioner och de är också suveräna på att instruera skötseln av implantat och protetik så att du får så lite problem som möjligt i framtiden.

Har du frågor, är du intresserad av någon behandling eller vill du boka en tid? Fyll i formuläret så kommer vi att kontakta dig inom kort. 

Information om artikeln

Kontakta oss

Om du söker tid för undersökning, tandhygienist eller akuttandvård går det bra att använda vår onlinebokning. För konsultationer och andra frågor hänvisar vi till vårt servicecenter på 010 - 188 00 00.