Vad gör en parodontolog?
Parodontit är en infektion eller inflammation som drabbar tandens stödjevävnader. En parodontolog är en tandläkare med lång utbildning som är specialiserad på att ta hand om patienter med dessa sjukdomar.
En parodontolog är en specialisttandläkare inriktad på tandlossningssjukdomar, det vill säga infektioner som drabbar tandens stödjevävnader och inflammationer som drabbar tandimplantat. En parodontolog är också utbildad till att genomföra kirurgiska ingrepp för att sätta in tandimplantat.
Parodontologi är läran om tandlossningssjukdomar, alltså den specialitet inom tandvården som diagnostiserar och behandlar sjukdomar i vävnaderna runt tänder och implantat. En specialistutbildad tandläkare inom området kallas för parodontolog.
Specialist på tandlossningssjukdomar
Eftersom en specialisttandläkare på Aqua Dental arbetar uteslutande med sitt specialistområde har hen förutom sin gedigna utbildning också erfarenhet av många fler patientfall än en person som arbetar inom flera odontologiska områden.
Orsaken till parodontit är mikroorganismer i den orala biofilmen som ansamlas på tandytorna och orsakar tandköttsinflammation. Om biofilmen etableras och kvarstår kommer tandköttsinflammationen att fortgå, påverka tandbenet och kan så småningom övergå i parodontit, en tandlossningssjukdom.
Det gör en parodontolog
En parodontolog är specialiserad på att behandla vissa sjukdomar i munnen, dessa kan bland annat vara tandköttsinflammation och periimplantit. Parodontologer arbetar också med kirurgiska ingrepp kopplade till tandimplantat samt tandköttskorrigeringsbehandlingar.
Tandköttsinflammation
Det finns flera orsaker till tandköttsinflammation. Den främsta orsaken är att det bildats plack, vilket är bakterier som sätter sig mellan och runt om dina tänder. Tandköttsinflammation är ett reversibelt tillstånd, det vill säga att med rätt behandling kan detta tillstånd gå tillbaka till ett friskt stadie.
Tandlossningssjukdomar
Tandlossning, parodontit, börjar först som tandköttsinflammation som sedan sprider sig till käkbenet. Allvarlig gingivit bryter ned tandens vävnader det vill säga det som håller tanden på plats. En konsekvens av det är att tänderna kan börja lossna. Parodontologens uppgift är att stoppa tandlossningen och dess symptom.
Tillbakadraget tandkött
En parodontolog hjälper också till med tandköttskorrigering, vid exempelvis tillbakadraget tandkött. När tandköttet drar sig tillbaka exponeras ofta tandens rot, vilket innebär att du kan drabbas av ilningar och andra obehagskänslor. Orsaker till problemet kan bland annat vara ålder, för hårt tandborstande eller av tandlossningssjukdomar.
Tandköttsfickor
Vid avsaknad av adekvat behandling tenderar tandköttsfickorna att bli fördjupade, vilket kan göra att området lättare blir infekterat och så småningom leda till tandlossning. En frisk tandköttsficka är normalt någon millimeter, men tandlossningssjukdomar kan leda till djupare tandköttsfickor.
Periimplantit
Periimplantit är en inflammation som drabbar området runt ett tandimplantat och försämrar implantatets fäste i käkbenet. När periimplantit uppstår sker inflammatoriska reaktioner vid angränsande vävnader runt tandimplantatet.
Kirurgiskt ingrepp
En tandimplantatbehandling består av två delar, ett kirurgiskt ingrepp och en protetisk behandling. Parodontologer arbetar ibland med den kirurgiska delen och genomför då ett ingrepp där en skruv i käkbenet ersätter den ursprungliga tanden.
Hur träffar jag en parodontolog?
För att bli behandlad av en parodontolog krävs det att du får en remiss av din allmäntandläkare, tandhygienist eller annan vårdgivare. En parodontolog behandlar oftast patienter som drabbats av mer komplicerad sjukdom och vad gäller just parodontologi kan det räcka att du med lindriga problem träffar en tandhygienist regelbundet.
Har du frågor om tandlossning?
Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig snart.
Bred kompetens
En person som titulerar sig som parodontolog måste först utbilda sig till allmäntandläkare, vilket är en utbildning på 5 år och 300 högskolepoäng. Efter det krävs det minst två års heltidsarbete på klinik innan det är möjligt att söka sig vidare till en specialistutbildning. Specialistutbildningen består sedan av tre års heltidstjänstgöring kombinerat med teori. En person som genomgår en specialistutbildning är en så kallad ST-tandläkare under tiden utbildningen genomförs. Tandläkaryrket tillhör gruppen legitimerade yrken och efter avslutad utbildning är det Socialstyrelsen som utfärdar tandläkarens legitimation.
Parodontologi på Aqua Dental
På Aqua Dental arbetar kompetenta och erfarna parodontologer för att hjälpa dig som patient. Utöver det är de också en stor tillgång i form av informationskälla till kollegor. Det gör att även våra allmäntandläkare och tandhygienister har god kunskap om sjukdomar i munnen och det finns alltid någon att konsultera. Har du funderingar angående en eventuell behandling är du välkommen att ringa oss på 010-188 00 00.
Har du frågor eller vill boka en tid hos oss? Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss till dig så snart vi kan.
Information om artikeln
Relaterat till parodontolog
Läs också
-
65+Reformen
65+Reformen är ett initiativ från oss på Aqua Dental som syftar till att utöka tandvårdsstödet för seniorer. -
Avbetalning av tandvård
På Aqua Dental erbjuds våra patienter fördelaktiga avbetalningslösningar helt utan ränta. -
-Träffa Aqua Dentals tandläkare online
Med vår nya tjänst Onlinetandläkaren kan du träffa en tandläkare direkt i din mobil eller dator. Perfekt för dig som har frågor eller söker rådgivning för en synbar förändring i munnen.