Tandvårdsförsäkring

En tandvårdsförsäkring kan vara fördelaktigt men det är viktigt att känna till nackdelarna och fördelarna innan du tar ett beslut. Att vara medveten om de alternativ som finns hjälper även dig att avgöra om du har behov av en tandförsäkring.

Tandvårdsförsäkring är ett alternativ till att hjälpa dig finansiera dina tandvårdskostnader. Många väljer att teckna en tandvårdsförsäkring för att ha en trygghet i händelse av oväntade tandvårdsbehov.

Att ha en tandvårdsförsäkring kan vara en trygghet, men det finns också nackdelar som bör övervägas noggrant. För att avgöra om du har behov av en tandvårdsförsäkring är det viktigt att vara medveten om vilka alternativ du har, som exempelvis delbetalning och frisktandvård.

 

Vad innebär en tandvårdsförsäkring?

Det allmänna tandvårdsstödet täcker inte alla dina behandlingar och det belopp som du får betala själv kan upplevas som väldigt stort. Då finns det försäkringsbolag som erbjuder tandvårdsförsäkringar som kan hjälpa dig med dina extra tandvårdsutgifter.


Om du väljer att teckna en tandvårdsförsäkring har du fortfarande rätt till det statliga tandvårdsstödet som innefattar det allmänna tandvårdsbidraget och högkostnadsskyddet. Om du har en tandvårdsförsäkring kan du få ersättning för dina extra tandvårdsutgifter som inte täcks av de statliga bidragen. Vissa behandlingar kan du dock inte få ersättning för exempelvis vissa kosmetiska ingrepp som tandblekning.


Alternativ till tandvårdsförsäkring

Det finns flera alternativ till tandvårdsförsäkring och för att du ska kunna fatta ett välgrundat beslut om du är i behov av en tandvårdsförsäkring är dessa viktiga att känna till. Du hittar alternativ till tandvårdsförsäkring nedan. 


Allmänna tandvårdsbidraget och högkostnadsskyddet

Det första alternativet till tandvårdsförsäkring är de statliga stöden som du kan vara berättigad till. Hos privata kliniker som är anslutna till Försäkringskassan har du rätt till det allmänna tandvårdsbidraget och högkostnadsskyddet vid kostnader över 3000 kronor per år.


Abonnemangstandvård och frisktandvård

Det andra alternativet till tandvårdsförsäkring är så kallad abonnemangstandvård. Abonnemangstandvård är inte en försäkring utan ett sätt för dig att fördela dina tandvårdskostnader över tre år. Frisktandvård innebär att du betalar en fast månadskostnad i tre år. De behandlingar frisktandvården inte omfattar kan bland annat vara tandimplantat, tandreglering och tandblekning.


Delbetalningar på Aqua Dental 

På Aqua Dental är vi anslutna till Försäkringskassan vilket innebär att du har rätt till det allmänna tandvårdsbidraget och högkostnadsskyddet om du besöker oss på Aqua Dental. Vi erbjuder även våra patienter en förmånlig delbetalning från 300 kronor i månaden, helt utan ränta. Du väljer själv hur du vill lägga upp din betalning och det gäller alla behandlingskostnader.

 

Vill du veta mer?

Om du har frågor eller funderingar angående våra avbetalningslösningar eller önskar du boka en tid? Fyll i formuläret så hör vi av oss eller ring oss på: 010- 188 00 00.


Fördelar och nackdelar med tandvårdsförsäkring

Det finns både fördelar och nackdelar med tandvårdsförsäkring. Nedan hittar du några fördelar respektive nackdelar med tandvårdsförsäkring som kan vara bra att känna till inför att du fattar ett beslut om tandvårdsförsäkring. 

 

Fördelar

  • Att ha en tandvårdsförsäkring kan vara särskilt viktigt för personer med hög risk för tandproblem, exempelvis om du har en benägenhet att utveckla karies

 

  • Du kan känna dig trygg i att du har ekonomiskt skydd om du skulle drabbas av tandproblem.

 

  • Tandvårdsförsäkring kan göra det möjligt för personer att genomgå tandbehandlingar som annars skulle vara för dyra.

 

Nackdelar

  • Tandvårdsförsäkring täcker oftast inte alla typer av kostnader, vilket kan leda till att du ändå får betala en stor del av kostnaderna själv. 

 

  • Det kan upplevas dyrt att betala månadskostnaden för tandvårdsförsäkringen.

 

Är tandvårdsförsäkring nödvändigt?

En förmånlig delbetalningslösning kan vara ett alternativ till tandvårdsbidrag som många föredrar. Om din tandläkare erbjuder delbetalning kan det vara onödigt att ha en tandvårdsförsäkring också. Det är viktigt att du undersöker vilken typ av tandvårdsförsäkring du behöver och vad som redan täcks av andra försäkringar.

 

Vanliga frågor om tandvårdsförsäkring

Nedan hittar du de vanligaste frågorna vi får om tandvårdsförsäkring.

 

Vilka tandbehandlingar täcks av tandvårdsförsäkring?

Det varierar mellan olika försäkringsbolag, men vanligtvis täcker en tandvårdsförsäkring grundläggande tandvård som undersökningar, tandstensborttagning, lagningar och tandutdragningar. Vissa försäkringar kan också täcka mer avancerade tandbehandlingar som tandimplantat, men det är viktigt att läsa igenom villkoren noggrant för att förstå vad som täcks in.

 

Är det nödvändigt att ha en tandvårdsförsäkring om jag har bra tandhälsa?

Om du har bra tandhälsa och inte har behövt mycket tandvård tidigare kan det vara mer ekonomiskt fördelaktigt att betala för tandvård vid behov istället för att betala en månadskostnad för en tandvårdsförsäkring.

 

Kan jag ha en tandvårdsförsäkring om jag har befintliga tandproblem?

Det beror på försäkringsbolaget och vilken typ av tandproblem du har. Vissa försäkringsbolag kan ha en väntetid innan de täcker befintliga tandproblem medan andra kan helt avvisa täckning av befintliga problem.

 

Tandvård på Aqua Dental

Vi på Aqua Dental erbjuder våra patienter fördelaktiga avbetalningslösningar från 300 kronor i månaden, helt utan ränta, den står vi för. Ett av våra ledord är Tillgänglighet och en viktig del i detta är att du som patient ska kunna välja en betalningslösning som passar dig. Vi på Aqua Dental har även slopat den konventionella jour- och helgtaxan vilket innebär att vi har samma pris alla dagar i veckan och tid på dygnet. Hos oss kostar ett besök lika mycket på en tisdag som på en söndag.

Information om artikeln

Mer om tandvårdsförsäkring

Hur kan vi hjälpa dig?

De må vara en klyscha, men hos oss finns inga dumma frågor. Vi finns här 365 dagar om det är något. Du når oss som vanligt på 010-188 00 00.