Tandstensborttagning 

Det är viktigt att ta bort tandsten eftersom det i värsta fall kan leda till tandköttsinflammation och tandlossning.

Tandsten är mycket vanligt och drabbar i stort sett alla. Tandsten bildas när saliven kommer i kontakt med beläggningar där bakterier finns på dina tänder. Därför är det väldigt viktigt att ta hand om din munhälsa eftersom tandsten kan bidra till betydligt svårare tandsjukdomar.

Vad är tandsten?

Tandsten bildas när vi inte tar hand om det plack som bildas. När vi inte tar hand om placket mineraliseras det och blir till hård tandsten. Till skillnad från placket så går det inte att borsta bort tandsten, vi måste då gå till en tandhygienist för att få hjälp.


Salivsten och serumsten – två olika typer av tandsten

Det finns två olika typer av tandsten som bör tas hand om så fort du upptäcker dem, eftersom de även kan leda till tandköttsinflammation eller till och med tandlossning.


Salivsten är lättare att upptäcka


Salivsten bildas på och precis ovanför tandköttskanten. Man känner igen den på sin vitaktiga färg. Den är lite grynig och porös till att börja med, men när den hårdnar blir nyansen ofta mörkare på grund av produkter eller livsmedel man äter som har mörka färgpigment. Om man har mörka toner på insidan av de nedre framtänderna är det antagligen salivsten.


Så känner du igen Salivsten

Förutom de mörka eller gulbruna områden på insidan av de nedre tänderna, så kan man känna efter med tungan. Det känns skrovligt eller som att det är en beläggning på tänderna. Man kan även uppleva lite sämre andedräkt, men inte i samma utsträckning som med serumsten.


Serumsten är hård och mörkbrun från början


Serumsten bildas i dina tandfickor, har en mörkbrun ton och är hård redan från början. Istället för att samlas och bilda en kant, så upptäcker man dem som små öar på tandytan.

 

 

Orsak till Serumsten

Serumsten har en genetisk påverkan och är mycket svårare att upptäcka än salivsten. Man kan inte se den, vilket gör dina regelbundna besök hos hygienisten ännu viktigare. Får man serumsten blir den dagliga rengöring svårare eftersom du inte kommer åt med borsten, och då ökar risken för inflammationer.

 

Behandling av tandsten

Det finns olika typer av behandlingar för att ta bort tandsten. Viktigt att tänka på är att man alltid ska besöka sin mottagning och inte försöka ta bort tandsten själv. Är tandstenen synlig på tandens yta kan den oftast tas bort utan bedövning. Det kan upplevas som lite obehagligt, men det är ovanligt att patienter tycker det gör ont.

 

Serumsten svårare att behandla


När man ska behandla serumsten kan man behöva använda bedövning. Anledningen är att serumstenen sitter under tandköttskanten och där känner man mer smärta. Om man behöver bedövning, eller hur mycket bedövning man behöver, är personligt samt beror på hur djupa tandköttsfickorna är.

 

Så går behandlingen med tandstensborttagning till

Man kan använda ultraljud för borttagning av både saliv- och serumsten. Då använder man ett instrument med en rundad metalltopp. Instrumentet använder ultraljud och vibrerar mot tandens yta, det i sin tur får tandstenen att lossna. Efter behandlingen brukar man avsluta med att putsa och polera tänderna. Ytan blir slät och lättare att rengöra. Ett bra sätt att minska risken för nya bakteriebeläggningar.

 

Vem utför behandlingen?

I nästan alla fall är det din tandhygienist som tar hand om tandsten. Är det inga ovanliga, eller mer omfattande, ingrepp som krävs är inte tandläkaren inblandad. Din tandhygienist hjälper dig också att förebygga tandsten genom grundlig information. Din hygienist kan visa dig på modeller av en tandrad hur man rensar och borstar på rätt sätt för att undvika kommande problem.

 

Kostnad för att få ta bort tandsten

Som med de allra flesta ingrepp eller behandlingar finns det flera faktorer som påverkar den slutliga kostnaden. Priset varierar beroende på exempelvis hur mycket tandsten du har, samt hur stor del av tänderna som är drabbade. Men generellt brukar en tandstensbehandling hos Aqua Dental kosta mellan 450 och 2 300 kronor.

 

Varför får man tandsten?

Anledningen till att man får tandsten från första början är helt enkelt för att man inte tar bort placket som bildas. Tandsten bildas när bakteriebeläggningar som har fastnat vid tänderna inte tas bort. Ju längre tiden går och ju mer beläggningarna kommer i kontakt med saliven så ökar risken för plack som i sin tur bildar tandsten.

 

Vem drabbas av tandsten?

Vissa personer drabbas mer, och vissa kan även bilda tandsten snabbare. Känner man beläggningar på tänderna bör man vara mycket noga med att få bort dem om man vill undvika tandsten. Under de två första veckorna kan man oftast själv borsta bort beläggningen. Men när den hårdnat går det inte att få bort stenen själv.

 

Förebygga tandsten

Varje gång vi äter, oavsett vad det är, så bildas en beläggning på våra tänder. Detta är kommande plack och det går att skrapa eller borsta bort. Men gör man inte det så stannar placken kvar, framförallt nära tandköttskanten eller mellan tänderna. Detta är områden som är svåra att rensa, men gör man det ordentligt så har man tagit ett stort steg att förebygga tandsten.

 

Tandvårdsrutiner kan vara svåra att bemästra


Det bästa sättet om man vill undvika tandsten är att underhålla noggranna tandvårdsrutiner. Man bör fokusera på att hålla rent både på tändernas ytor samt mellan tänderna. Det är mycket svårt att helt undvika tandsten och för de flesta är en rutin bra nog att inga tänder drabbas, nästan omöjlig att upprätthålla.


Regelbundna besök är ett bra komplement

Det är svårt att komma ifrån att det viktigaste och bästa du kan göra för att minimera risken att drabbas är regelbundna besök till din tandläkare och tandhygienist. Upptäcker du att du har början till tandsten bör du kontakta din mottagning och inte vänta för länge. Aqua Dental hjälper dig gärna vidare.


Tandborstning och tandkräm

Borsta alltid dina tänder mycket noggrant både morgon och kväll med en mjuk borste och en bra fluortandkräm. Försök också att i så stor utsträckning som möjligt använda tandtråd eller en mellanrumsborste. Rekommenderat är minst en gång per dag för att effektivt motverka plackbildning mellan tänderna. Är du osäker kan du alltid rådgöra med din tandhygienist om vilka tandvårdsrutiner som är bäst lämpade för dig.


Hur kan vi hjälpa dig?

De må vara en klyscha, men hos oss finns inga dumma frågor. Vi finns här 365 dagar om det är något. Du når oss som vanligt på 010-188 00 00.