Tandblekning: Behandling, Resultat och Risker 

Vill du ha ett vitare leende och funderar på att bleka tänderna? Träffa en tandläkare för att prata om dina olika möjligheter.

Att bleka tänderna är en behandling som växer i popularitet. Nu finns det många olika medel och metoder på marknaden. Det är däremot väldigt viktigt att vända sig till en seriös tandvårdsaktör för att bleka tänderna tryggt och säkert.

Tandblekning är ett enkelt sätt att fräscha upp sitt leende. Behandlingen får mer uppmärksamhet men det är viktigt att utförs på en tandvårdsmottagning. Om du väljer att bleka tänderna hemma är det viktigt att du väljer godkända preparat och att du tagit råd av en tandvårdsaktör för hur du ska genomföra behandlingen.

Innan du genomgår din tandblekningsbehandling är det viktigt att en tandläkare eller tandhygienist har utfört en undersökning för att se över situationen i munnen. Undersökning av den allmänna munhälsan måste ha gjorts som mest tremånader innan du genomgår en tandblekningsbehandling. Finns det exempelvis några hål i tänderna måste dessa lagas, eventuell tandsten måste tas bort och om du har gamla fyllningar så kan tandläkaren se över om dessa måste bytas ut för att passa ihop med tändernas nya nyans.


Så går en tandblekning till

Beroende på vilken metod du vill bleka tänderna med kommer behandlingen att se lite annorlunda ut och ta olika lång tid. Om du väljer att bleka tänderna på klinik tar det ett par timmar på plats men väljer du att bleka tänderna med hjälp av gel hemma så tar det upp till några veckor.

Tandblekning är en kemisk process. Det innebär att blekmedlet som används ska ta sig igenom tandens yttersta lager, emaljen, och hela vägen in i tandbenet. De beståndsdelarna som är missfärgade bryts ned med hjälp av blekmedlet till mindre delar med en ljusare färg. Det finns många olika metoder att använda om man vill bleka tänderna, men den vanligaste metoden är att använda en gel, antingen på klinik eller i skenor hemma.

Om du väljer att bleka tänderna på klinik förbereds mun och tänder för blekningen och tandköttet skyddas. Behandlingen tar omkring 60 minuter och kan upprepas till dess att önskat resultat är uppnått. Om du bleker tänderna hemma får du först besöka en tandvårdsklinik för att få formgjutna skenor och instruktioner från en tandläkare eller tandhygienist om hur du använder blekmedlet. Även denna behandling kan upprepas vid olika tillfällen, dock är det viktigt att du vid varje uppstart träffar en tandläkare eller tandhygienist.


Olika metoder att välja på

Det finns flera olika behandlingar att välja bland. På Aqua Dental erbjuder vi fyra olika tandblekningsmetoder

 • Tandblekning på klinik.
 • Tandblekning på klinik kompletterad med hemblekning
 • Hemblekning med skenor
 • Hemblekning med engångsskenor

Komplikationer och biverkningar

När du bleker tänderna kan tandköttet påverkas. Det kan bli lite irriterat och svullet efter avslutad behandling. Om du under behandlingens gång upplever att du får små sår eller irritation i tandköttet är det viktigt att pausa och göra ett uppehåll i behandlingen. Vänta sedan till dess att tandköttet läkt innan du återupptar behandlingen.

Även ilningar är en vanlig biverkning, dessa brukar komma under pågående behandling och försvinna efter någon dag.


Ämnen som missfärgar tänderna

Det är viktigt att tänka på att inte äta eller dricka något som innehåller starka färgpigment under ett par dagar efter det att du blekt tänderna. Vissa livsmedel missfärgar tänderna mer än andra.

Nedan är några substanser som missfärgar dina tänder:

 • Kaffe och te
 • Snus och cigaretter
 • Rödvin
 • Tomatsås och ketchup
 • Curry
 • Balsamvinäger
 • Bär i starka färger
 • Soja
 • Sura drycker och livsmedel
 • Ananas
 • Citrusfrukter
 • Granatäpplen
 • Mörkgröna blad som exempelvis spenat
 • Röda grönsaker som exempelvis rödbeta


Viktigt att tänka på om du ska bleka tänderna

Kronor och fyllningar påverkas inte av tandblekning. Se upp med vissa livsmedel direkt efter en tandblekning då livsmedel med starka färgpigment påverkar tändernas nyans. Du måste ha gjort en undersökning inom tre månader för att se över att övriga munnen är frisk. Välj en seriös tandvårdsaktör när du ska bleka dina tänder. Prata med din tandläkare eller tandhygienist för att hitta den metod som bäst passar dina behov, förutsättningar och förväntningar.


Clas Oscarsson på Aqua Dental

Clas Oscarsson har arbetat som tandläkare sedan 1982 och har större delen av sin yrkesverksamma tid ägnat sig åt estetisk tandvård. Det innebär att han har lång erfarenhet och fördjupad kunskap inom estetisk tandvård, alltså skalfasader, tandblekning och viss protetik. Vi är stolta över att han valt att bli en del av Aqua Dental och välkomnar dig till vår klinik på Norrlandsgatan 13 i Stockholm där Clas arbetar.

Innan du genomgår en behandling för att bleka tänderna är det viktigt att se över din munhälsa. Därför är det viktigt att genomgå en basundersökning innan din tandblekning. 

Har du frågor, funderingar eller vill du boka en tid hos oss? Ring oss på 010 - 188 00 00 eller om du hellre vill bli uppringd av oss fyll i formuläret nedan så hör vi av oss till dig så snart vi kan. 

Information om artikeln

Mer om estetisk tandvård

Dags för en undersökning?

Vi vet att du har hört det förr, men regelbundna besök hos tandvården är viktigt för att dina tänder ska må bra. Välkommen till oss och upplev en trevligare tandläkare.