Tungans sjukdomar
Misstänker du att din tunga har drabbats av en sjukdom? Vänta inte med att söka vård.
Sjukdomar på tungan kan orsaka både smärta och obehag. Exempel på vanliga sjukdomar på tungan är svamp, afte och beläggningar på tungan. Med en god munhygien kan många sjukdomar på tungan undvikas.
Precis som tänderna, kan tungan drabbas av flera olika sjukdomar. Sjukdomarna på tungan kan i sin tur vara olika allvarliga. Exempelvis kan vissa sjukdomar på tungan vara helt ofarliga medan vissa kan påverka din munhälsa negativt.
Olika sjukdomar på tungan
Tungan och resterande munslemhinnor kan drabbas av flera olika sjukdomar. Nedan hittar du sjukdomar som kan uppstå på tungan och vanliga symtom på dessa.
Beläggning på tungan
Beläggningar på tungan är en vanlig sjukdom på tungan och är i sig ofarligt. Dock är den främsta anledningen till beläggning på tungan en bristande munhygien. En dålig munhygien är i sin tur den huvudsakliga orsaken till ett flertal tandsjukdomar som karies och tandköttsinflammation. Därmed bör du, om du har beläggningar på tungan, se över din munvårdsrutin. Symtom på beläggningar på tungan är en vit eller gulaktig beläggning samt dålig andedräkt.
Om du har en beläggning på tungan som inte skulle försvinna trots att du har förbättrat din munhygien kan det vara tecken på att du har en underliggande sjukdom på tungan. Exempelvis kan tillstånd som leukoplaki och svamp orsaka en vitaktig beläggning på tungan.
Geografisk tunga
Geografisk tunga är en godartad förändring i munslemhinnan. Geografisk tunga kan även kallas för karttunga och är en sjukdom på tungan som orsakar gulvita eller röda fläckar. Fläckarna är oregelbundna och har ofta en snirklande form, därav namnet. Geografisk tunga är vanligtvis inte smärtsamt och kräver sällan behandling. Utöver fläckarna orsakar tillståndet sällan andra symtom men vissa kan dock uppleva en mild brännande känsla på tungan. Det är inte helt klarlagt vad orsakerna till geografisk tunga är men aspekter som genetik, stress och allergier tros kunna orsaka geografisk tunga.
Afte
Afte är en sjukdom som kan drabba tungan men även övriga slemhinnor i munnen. Afte orsakar små sår på tungan som liknar blåsor. Området kring såren är ofta rött och svullet och såren är gulvita och kraterliknande. Afte kan vara en smärtsam sjukdom på tungan, men går vanligtvis över av sig själv inom en till två veckor. Vad som orsakar afte är inte helt fastställt men studier visar på att afte kan vara en del av en autoimmun process.
Leukoplaki
Leukoplaki är vita fläckar på munslemhinnan. De vita fläckarna kan uppstå var som helst i munnen men vanligtvis på tungan. Fläckarna på tungan kan antingen vara vita eller röda. Leukoplaki är en mycket ovanlig sjukdom på tungan. Om du misstänker att du har leukoplaki ska du inte vänta med att söka vård. Leukoplaki kan nämligen övergå till cancer. Detta är dock mycket ovanligt. Vad som orsakar leukoplaki är fortfarande okänt.
Glossit
Glossit är en inflammation eller infektion på tungan. Vanliga symtom på glossit är röd och svullen tunga samt, i vissa fall, en brännande känsla. Du kan även drabbas av en vit eller gul beläggning på tungan. Glossit kan uppstå om du har en pågående bakterieinfektion i munnen, om du pressar tänderna eller har brist på järn eller B-12. Glossit är vanligtvis ett tecken på att du har en underliggande munsjukdom och därför ska du inte vänta med att söka vård om du misstänker att du har glossit.
Svamp på tungan
En annan vanlig sjukdom på tungan är svamp. Svamp i munnen orsakas av svampen oral candidos som finns naturligt i munnen. Men om bakteriefloran i munnen hamnar i obalans kan svampen växa till sig och orsaka en svampinfektion. Vanliga symtom på svamp i munnen är en vit beläggning på tungan, sår i munnen och en brännande känsla. Svamp i munnen kan uppstå på grund av vissa läkemedel, muntorrhet eller rökning.
När ska jag söka vård?
Om du har blåsor på tungan eller vita beläggningar på tungan som inte går över inom två veckor ska du inte vänta med att söka vård. Vissa sjukdomar på tungan behöver inte behandlas men då symtomen för flera olika tillstånd kan likna varandra kan det vara svårt att själv avgöra vilken typ av sjukdom på tungan man har drabbats av.
Misstänker du att du har en sjukdom på tungan? Du kan boka en tid hos oss nedan.
Tungans sjukdomar: Så behandlas de
Hur en sjukdom på tungan behandlas varierar beroende på typ av sjukdom såväl som tillståndets omfattning. Exempelvis kräver tillstånd som geografisk tunga och afte sällan behandling. I dag finns det heller ingen effektiv behandling mot geografisk tunga. Nedan hittar du fler behandlingar för olika sjukdomar på tungan.
- Beläggning på tungan: Beläggningar på tungan behandlas i ett första skede med en förbättrad munvård. Om detta i sin tur inte skulle hjälpa är det förmodligen tecken på att du har drabbats av en annan typ av sjukdom på tungan.
- Leukoplaki: Det finns i dag ingen effektiv behandling mot leukoplaki men de behandlingar som används är kirurgi i kombination med regelbundna kontroller hos din tandläkare.
- Glossit: Glossit kan behandlas på flera olika sätt och det som avgör hur tillståndet behandlas är den bakomliggande orsaken. Glossit kan exempelvis behandlas med antibiotika eller munskölj.
- Svamp på tungan: För att behandla svamp på tungan används ett särskilt svampdödande medel.
Kan man förebygga sjukdomar på tungan?
Alla sjukdomar på tungan kan inte förebyggas. Men exempelvis kan tillstånd som beläggningar på tungan, svamp och glossit undvikas genom att upprätthålla en god munhygien. Det gör du på bästa sätt med hjälp av regelbundna tandläkarbesök och en noggrann munvårdsrutin. En optimal munvårdsrutin bör se ut på följande sätt:
- Borsta tänderna två gånger om dagen med fluortandkräm.
- Använd tandtråd dagligen för att få bort plack och matrester mellan tänderna.
- Skrapa tungan med en tungskrapa för att få bort bakterier och eventuella beläggningar.
Med regelbundna tandläkarbesök får din tandläkare möjlighet att upptäcka eventuella sjukdomar på tungan i ett tidigt skede, innan de blir allt för omfattande och kräver mer kostsamma behandlingar. Hos din tandläkare får du även rekommendationer kring hur du upprätthåller en god munhygien på bästa sätt.
Om du har några frågor eller vill boka tid är du välkommen att fylla i formuläret nedan så kommer vi att ringa upp dig eller ringa oss på 010-188 00 00.
Information om artikeln
Relaterat till tungans sjukdomar
Läs också
-
65+Reformen
65+Reformen är ett initiativ från oss på Aqua Dental som syftar till att utöka tandvårdsstödet för seniorer. -
Avbetalning av tandvård
På Aqua Dental erbjuds våra patienter fördelaktiga avbetalningslösningar på helt utan ränta. -
-Träffa Aqua Dentals tandläkare online
Med vår nya tjänst Onlinetandläkaren kan du träffa en tandläkare direkt i din mobil eller dator. Perfekt för dig som har frågor eller söker rådgivning för en synbar förändring i munnen.