De flesta som har fläckar på tänderna har fått veta att det inte går att göra någonting åt dem. Den informationen är fel. Det finns faktiskt en lösning som tar bort de vita fläckarna.

De vita fläckar som många har på sina tänder är en vanlig missfärgning som många upplever som ett problem. Denna typ av missfärgning är en mineralisationsstörning där emaljen har lägre densitet än normalt. Den typen av mineralistationsstörningar resulterar i vita porösa fläckar som är synliga så fort de permanenta tänderna vuxit fram.
– De kan bero på flera olika saker. Exempelvis för höga fluorhalter i vattnet när man var ung, en anomali eller ett trauma där man ramlat och slagit i framtänderna som barn, säger tandläkare Alexander Aresdahl.

De allra flesta får från sina tandläkare höra att det inte går att göra någonting åt den här typen av missfärgningar. Det stämmer dock inte.
– Många av mina patienter berättar att de fått höra att det inte går att göra något åt deras missfärgningar. Då brukar jag berätta för dem att de har fått fel information. Hos oss kan man göra en behandling som heter Icon som på bara ett tillfälle kan ta bort missfärgningarna, säger Alexander.

Så tar Icon bort missfärgningar


En Icon-behandlingar innebär att en syra som öppnar upp porerna i emaljen appliceras på tänderna. När porerna är öppna läggs en utfyllnadskompost som fyller ut porerna och gör att de vita fläckarna försvinner. Behandlingen tar cirka 70 till 80 minuter och efter det är missfärgningarna borta.

Även missfärgningar på grund av kritkaries efter olika typer av tandregleringsbehandlingar kan behandlas med hjälp av Icon.

Ovanlig men effektiv lösning


För att få utföra en Icon-behandling behöver den behandlande tandläkaren gå en kurs. Det är en väldigt ovanlig behandling då det inte finns många tandläkare i Skandinavien som har denna kompetens. Alexander Aresdalh på Aqua Dental har arbetat med Icon i tre år och förstår att folk inte vet om att behandlingen finns. Däremot är det synd då det kan ta bort den här typen av missfärgningar som många uppfattar som problematiska.
– Man kan inte bleka bort dessa missfärgningar, och inte göra någonting själv för att förebygga dem. En Icon-behandling tar däremot effektivt bort missfärgningarna. Behandlingen har ett fast pris och kostar 2500 kronor per tand som behandlas och du behöver endast behandla de tänder som har vita fläckar.

Har du missfärgningar på tänderna? Är du intresserad av att se om du är en lämplig kandidat för en Icon-behandling? Fyll i formuläret så kommer vi att kontakta dig inom kort. 

Boka tid, info eller frågor

Ange ditt telefonnummer så ringer vi upp dig.