Tandköttsinflammation

Gingivit, även kallat tandköttsinflammation är en sjukdom som drabbar munnen. Det är viktigt att åtgärda en tandköttsinflammation då det annars riskerar att leda till värre sjukdomar, som tandlossning.

Symptomen på tandköttsinflammation varierar från person till person, men visar sig i bland annat blödande tandkött. Behandlingen av inflammationen pågår både hos tandläkare samt hemma hos dig. Det är viktigt att sjukdomen behandlas i tid för att undvika att du drabbas av exempelvis tandlossning. 

Vad är tandköttsinflammation?

Tandköttsinflammation, eller gingivit som det egentligen heter, är en sjukdom som drabbar just tandköttet. Sjukdomen visar sig oftast i samband med tandborstning, när du använder tandtråd eller till och med ibland när du biter på något hårt. Det är viktigt att du pratar med din tandläkare om du misstänker att du lider av inflammerat tandkött. Anledningen till det är att en obehandlad inflammation i värsta fall kan leda till sjukdomar som tandlossning. Om tandköttsinflammationen behandlas i tid kan den läka och återgå till friskt stadie, det kräver dock att du upprätthåller en god munhygien och regelbunden vård.


Vad orsakas det av?

Det finns flera orsaker till tandköttsinflammation. Den främsta orsaken är att det bildats plack, vilket är bakterier som sätter sig mellan och runt om dina tänder. Dessa bakterier påverkar tandköttet negativt, och kan leda till inflammation. Blodcirkulationen minskar i tandköttets vävnad hos personer som röker och snusar och därför blir de mer känsliga för infektioner. När visdomständer växer upp kan det uppstå fickor och områden som är svåra att rengöra. Det gör att det lättare samlas bakterier där, vilket också kan också vara en orsak till att tandköttet blir inflammerat.


Vidare finns det ett antal riskfaktorer som kan öka risken för sjukdomen. Till exempel kan hormoner under graviditet, pubertet och menscykel påverka tandköttets mottaglighet för inflammationer. Även sjukdomar som drabbar immunförsvaret kan vara en riskfaktor och personer som lever med diabetes, obehandlad hiv eller genomgår en cancerbehandling kan också lättare drabbas av tandköttsinflammation. Bristande kost kan leda till C-vitaminbrist, som också kan vara en bidragande faktor till inflammerat tandkött. Slutligen kan ålder också spela in eftersom att salivproduktionen minskar och mottagligheten för infektioner ökar. 


Symptom på inflammerat tandkött

Symptomen på inflammation i tandköttet varierar från person till person. Det finns dock en rad olika tecken du bör hålla koll på, och uppsöka tandläkare om du upplever att problemen inte ger med sig.

 • Blödande tandkött

  Om ditt tandkött har blivit rött, är svullet och blöder när du exempelvis använder tandtråd eller borstar tänderna kan det vara tecken på att du drabbats av inflammation.

 • Värkande tandkött

  Ett annat symptom är att det gör ont i tandköttet. Det visar sig också oftast när du exempelvis använder tandtråd. Detta symptom sammanfaller ofta samtidigt som blödande tandkött, men det behöver inte alltid vara så.

 • Tillbakadraget tandkött

  Om ditt tandkött börjat dra sig tillbaka, upp mot tandrötterna, har tandköttsinflammationen oftast pågått ett tag. Det är ett tecken på att bakterierna fastnat i de fickor som uppstått mellan tänderna och tandköttet. Vid det här stadiet är det om möjligt ännu viktigare att du vänder dig till en tandläkare.

 • Dålig andedräkt

  Om det kommer en dålig odör ur din mun kan det också vara ett tecken på att du drabbats av tandköttsinflammation. Det beror i så fall på att bakterierna som lagt sig i kanten av tandköttet och skapar inflammationen också sprider dålig lukt.

Blödande tandkött kan vara ett tecken på tandköttsinflammation.

Så går behandlingen till

Om tandköttsinflammationen upptäcks tidigt i utvecklingsstadiet går det oftast lätt för en tandläkare att behandla. Då rengör tandläkaren din mun från de bakterier som skapat inflammationen. Det undersöks också om det finns risk för att inflammationen har börjat leda till tandlossning. Din tandläkare kommer att ge dig tips och råd gällande hur du ska behandla din tandköttsinflammation. Vanliga rekommendationer är att regelbundet rengöra noggrant mellan och runt om tänder, vilket ska göras med tandtråd och tandborste och ibland även mellanrumsborstar. Vissa blir också rekommenderade att använda ett visst bakteriedödande medel.

I och med inflammationen får många ont i sitt tandkött och undviker att rengöra området då det kan upplevas som obehagligt, men det förvärrar dessvärre situationen. Bara efter några dagars rengöring brukar en lindrig inflammation kunna bli bättre. Om du däremot upplever väldigt obehag eller om tandköttet blöder onormalt bör du prata med din tandläkare igen. I vissa fall ordineras antibiotika för tandköttsinflammation. Men det sker sällan och endast vid tillfällen där inflammationen inte kan dräneras, det vill säga att vätskan går att ta bort på annat vis.

Vi rekommenderar dig att söka vård om du upptäckt att du drabbats av något av symptomen till tandköttsinflammation och det inte gått över efter några dagar. Ofta visar sig symptomen en bit in i sjukdomsförloppet och därför är det viktigt att åtgärda det snabbt så att det inte resulterar i värre konsekvenser.

Tandköttsinflammationen i sig är inte farlig, men både orsakerna till att den uppstår samt efterföljderna är farliga. Det plack som bildar inflammationen består av en mängd bakterier som inte ska finnas i munnen, vilket kan göra det farligt. Den största anledningen till att undvika tandköttsinflammation är dock efterföljderna av inflammationen då de kan leda till tandlossning. Tandlossning är en kronisk sjukdom som kan resultera i långvariga och kostsamma behandlingar.

En tandköttsinflammation är oftast reversibel, det vill säga att den går att bota. Om en tandläkare eller tandhygienist rengör det inflammerade området ordentligt och du själv utför god eftervård med tandtråd och noggrann tandborstnings brukar inflammationen ge med sig efter några dagar.

Information om artikeln

Mer om tandköttsinflammation

Behöver du en tid?

På Aqua Dental erbjuds ett komplett tandvårdsutbud - från traditionella undersökningar och förebyggande tandvård, till avancerade estetiska behandlingar och specialisttandvård. Du hittar våra kliniker i Stockholm och i Göteborg. Du kan boka en tid genom vår onlinebokning eller per telefon på 010-188 00 00