Tandlossning är en sjukdom som drabbar många. Nästan varannan vuxen är drabbad av sjukdomen i någon form. Sjukdomsförloppet är ofta långsamt och smygande och därför svår att själv upptäcka i tid.

Tandköttsinflammation (gingivit) är ännu vanligare. Grundorsaken till de båda sjukdomarna är en bakterieinfektion i vävnaderna runt tanden.

Bakteriebeläggningar på tänderna samlas vid tandköttskanten vilket ger upphov till en inflammation i tandköttet. Vid tandköttsinflammation, är sjukdomen begränsad till mjukvävnaden, vid tandlossning (paradontit) har inflammationen och infektionen fått en spridning djupare ner i vävnaderna, det har bildats fickor utefter rotytan, även benet är angripet och käkben har förlorats.

Tandlossning är en kronisk sjukdom med irreversibla skador till skillnad från skador vid tandköttsinflammation. Vid långt gången tandlossning kan tänderna förloras helt.

Uppmärksamma tidiga symptom

Det första tecknet på att man drabbats av en inflammation är att tandköttet ser rött och svullet ut, ofta blöder det när man borstar tänderna. Vid långt gången tandlossning blir tänderna mobila och sitter löst.  Smärta eller andra mer kännbara symtom förekommer sällan. 

Flera olika faktorer ligger bakom utveckling av tandlossning. Bristfällig munhygien, ärftliga faktorer och rökning vet man påverkar sjukdomsförloppet. Andra faktorer som kan tänkas bidra utreds för närvarande stress och vissa sjukdomar såsom diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.

Vill du boka tid eller har du några frågor?

Fyll i dina kontaktuppgifter nedan så hör vi av oss till dig så snart vi kan.
Jag godkänner att ni sparar mina personuppgifter i enlighet med Aqua Dentals policy


Det här kan du göra för att undvika tandlossning

För att undvika tandlossning och tandköttsinflammation är det viktigt att vara noggrann när man rengör tänderna och att även göra rent mellan tänderna. Är du rökare är det en fördel att sluta röka. Då tandlossning är svårt att upptäcka själv är det dessutom viktigt med regelbundna tandvårdsbesök. Tandläkare eller tandhygienist, kan genom bland annat fickdjupsmätningar kontrollera hur ditt tandfäste mår.

Behandling av tandlossning

Om du har drabbats av tandlossning är det första steget i behandlingen en noggrann undersökning. Då görs en fickdjupsmätning och nya röntgenbilder tas. Tandläkaren går igenom munhälsan och noterar var tandköttet blöder och om några tänder känns rörliga. Informationen från undersökningen används för att bedöma varje enskild tands hälsotillstånd och utgör även grunden för behandlingsplanen för din mun.

Behandlingen består av optimering av munhyienrutiner, och professionell tandrengöring, där man under bedövning tar bort bakteriebeläggningar och tandsten i tandköttsfickorna och runt tänderna. I mer allvarliga fall kan även en mindre operation behövas. För att få en bra läkning är det också viktigt att patienten själv är mycket noggrann med att varje dag gör rent runt om varje tand.

Målet med behandlingen är att se till att det inte längre finns några fördjupade, blödande tandköttsfickor. Upptäcks sjukdomen i tid är också utsikterna för behandlingen goda, och behandlingen ger ofta inga större efterbesvär. Eftersom tandlossning är en kronisk sjukdom är det dock viktigt att den som drabbats av tandlossning också fortsätter gå på regelbundna kontroller och stödbehandlingar hos tandhygienist eller tandläkare. Detta för att kunna upptäcka om sjukdomen är på väg tillbaka, (recidiv) och då kunna ingripa i ett tidigt skede.

Regeneration

I vissa fall kan man försöka återskapa förlorat fäste, (regeneration), kring tänder som förlorat sitt fäste till följd av tandlossning. Behandlingen går ut på att man placerar någon form av benuppbyggande eller benersättande material i bendefekterna vid tänderna för att tändernas fäste ska återbildas.

Tandimplantat

Om man förlorat tänder, eller riskerar att förlora tänder, på grund av tandlossning kan ett alternativ vara att ersätta tänderna med tandimplantat. I bett med grava tandlossningsskador kan benmängden vara otillräcklig för att placera ett eller flera implantat. Benuppbyggnad (benaugmentering), kan i vissa fall göras för att korrigera benet.

Sjukdomar kring tandimplantat - periimplantit och mucosit

Även tandimplantat kan drabbas av inflammationer och bakterieinfektioner. Sjukdomar kring implantat liknar de kring tänder, men är mer aggressiva. Också kring implantat kan man förlora benfästet,(periimplantit). Om endast mjukvävnaden kring implantatet är involverad benämns sjukdomen periimplantär mucosit. Det är lika viktigt att sköta hygienen runt implantat som runt sina riktiga tänder och att gå på regelbundna kontroller hos tandläkare eller tandhygienist är nödvändigt. Om man drabbas av periimplantit är behandlingen liknande den vid tandlossningsbehandling; förbättrade munhygienvanor och professionell rengöring. I grava fall av periimplantit  är operationer vanliga och ibland används antibiotika. 


Tandköttskorrigeringar och mjukvävnadsplastik

Ibland behöver tandköttets utseende eller position ändras. Till exempel i vissa fall av blottade rotytor. Denna typ av behandlingar förbättrar ofta estetiken och görs ibland också i samband kron-och bro-behandlingar eller vid implantat.

Våra medarbetare

På Aqua Dental arbetar några av Sveriges främsta specialisttandläkare inom parodontologi och flera allmäntandläkare inriktade mot tandlossning. Hos oss träffar du bland annat specialisttandläkare Annette Fjellsson och Marjan Najaf Sadeh som med sin gemensamma erfarenhet och kunskap säkerställer en trygg och omsorgsfull vård. 

Vill du boka tid eller har du några frågor?

Fyll i dina kontaktuppgifter nedan så hör vi av oss till dig så snart vi kan.
Jag godkänner att ni sparar mina personuppgifter i enlighet med Aqua Dentals policy


Kolla upp ditt blödande tandkött

Visste du att tandlossning är så pass vanligt att nästan varannan vuxen drabbas av sjukdomen i någon form. Se filmen som visar vad du ska göra om du drabbas av blödande tandkött.

 

Det här kan du göra för att undvika tandlossning

Eftersom sjukdomen ofta är smygande och symptomfri kan det vara svårt att upptäcka den i tid. Här är 4 tips på vad du kan göra för att undvika att få tandlossning.

Var noggrann med rengöringen

Det allra första du ska göra är att vara noggrann med rengöringen. Borsta tänderna två gånger om dagen och gör rent mellan tänderna. På så sätt ser du till att bakterierna inte kan växa till sig.

Regelbundna besök hos tandläkaren

Besök tandläkare och tandhygienist regelbundet. Det hjäper att hålla hela din mun frisk. Dessutom kan de hjälpa dig att upptäck sjukdomen i tid. 

Försök minska på stressen

Det har visat sig att stress kan påverka ditt immunförsvar och på så vis även risken för tandlossning.

Om du röker – sluta

Risken att drabbas av tandlossning är höfre för rökare än för icke-rökare. Rökningen påverkar även sjukdomsförloppet och gör det mer svårbehandlat. Dessutom påverkar rökningen blodkärlen i munnen vilket gör att det blir svårar att upptäcka sjukdomen.

 

 

  Protetik

  Tandlossning - den dolda folksjukdomen

  Uppemot 75 procent av alla vuxna drabbas av någon form tandköttsproblem. Tandlossning och tandköttsinflammation är de vanligaste och är ofta svåra att upptäcka och behandla i tid, därför kallas tandlossning ofta för en dold folksjukdom. Men med rätt munhygien, regelbundna besök hos tandläkare och tandhygienist och ett tillskott av mjölksyrabakterier ökar dina chanser att förebygga tandlossning. Läs mer

  allmäntandvård - bild

  Allmäntandvård

  Med allmäntandvård avses alla de ingrepp och undersökningar som vi oftast associerar med tandläkarbesök. Det kan vara allt ifrån regelbundna undersökningar, förebyggande behandlingar, rotfyllningar, till lagningar och tandutdragningar. Vi på Aqua Dental utför alla dessa behandlingar med målet att göra din tandvård så behaglig och enkel som möjligt Läs mer