Snart går ditt tandvårdsbidrag ut

Den 30 juni är det sista chansen att nyttja innestående tandvårdsbidrag. Dessvärre är det fortsatt få som känner till hur bidraget fungerar, vilket innebär att hundratals miljoner kronor förblir outnyttjade varje år.

2018 beslutade Regeringen att fördubbla det allmänna tandvårdsbidraget (ATB) i syfte att främja munhygienen och skapa en mer jämlik grund för munhälsan. I siffror innebär höjningen att du som är:

- 24 - 29 år tilldelas 600 kr per år
- 30 - 64 år tilldelas 300 kr per år
- 65 år eller äldre tilldelas 600 kr per år


Så fungerar ATB

ATB är ett tillgodohavande hos Försäkringskassan som kan användas som betalning i samband med besök hos din tandläkare eller tandhygienist. Alla uppgifter om ditt bidrag finns registrerat hos behandlaren och Försäkringskassan återbetalar summan direkt till tandvårdsmottagningen. Således behöver du inte själv bokföra dina kostnader eller ansöka om ersättning. 

Vad som dock är viktigt att komma ihåg är att du aldrig kan ha mer än två ATB sparade samtidigt. Bidragets huvudsakliga ändamål är att uppmuntra regelbundna tandvårdsbesök och därför kan du inte spara ditt bidrag i mer än 24 månader. Den 1 juli återkallas utgående belopp och ersätts med ett nytt.


Passa på

I praktiken innebär det att du har till och med 30 juni på dig att nyttja ditt bidrag från 2018 innan det annulleras den 1 juli och ersätts med 2020 års ATB. Så för att inte gå miste om ditt tillgodohavande är det en god idé att boka in ett besök hos din tandläkare så snart som möjligt. Observera att alla patienter är välkomna att använda sitt bidrag på Aqua Dental, du behöver alltså inte vara listad hos oss. 

Vill du veta hur mycket bidrag du har kvar?

Om du har några frågor eller funderingar är du varmt välkommen att ringa oss på 010-188 00 00 så hjälper vi dig. Det går också bra att fylla i formuläret nedan så hör vi av oss till dig så snart vi kan.

Information om artikeln

Vill du bli uppringd?

Fyll i dina kontakuppgifter i så hörs vi av oss till dig så snart vi bara kan.