Akuttandläkare

Vad gör en akuttandläkare och när bör man uppsöka tandakuten? Det och mycket mer får du svar på här.

Nästan alla behöver någon gång besöka en akuttandläkare. Vid olyckor och akuta fall där tänderna skadas eller gör ont är det tandakuten och akuttandläkaren du ska vända dig till – de är specialiserade på att ge snabb och effektiv behandling.

Akuta och svåra tandproblem är viktiga att få hjälp med så snabbt som möjligt. Tänderna är känsliga, och väntar man för länge med att söka vård kan problemen bli värre. En akuttandläkare kan hjälpa dig med de allra flesta tandbesvär som är av akut karaktär. Det kan till exempel handla om att du har skadat munnen, slagit ut en tand eller har svår tandvärk.


Vad gör en akuttandläkare?

En akuttandläkare behandlar akuta mun- och tandrelaterade skador, och arbetar vanligtvis på tandakuten eller på en tandläkarklinik som har akuttider. När du söker vård hos en akuttandläkare görs ingen standardundersökning, du får istället omedelbar behandling för din specifika skada eller åkomma. Trots att du kanske är i behov av en standardundersökning när du kommer till tandakuten prioriteras det bort till förmån för ditt akuta problem.

Oftast får du en tid redan inom några timmar när du kontaktar akuttandvården. Generellt sett är alla akuttandläkare vana vid att ta emot både barn och vuxna, och även patienter som lider av tandläkarskräck.


När ska man besöka en akuttandläkare?

Det finns många olika typer av besvär man kan behöva uppsöka en akuttandläkare för. I vissa fall kan det vara svårt att veta om man behöver söka vård direkt, eller om man kan vänta till nästa dag när den vanliga tandläkarmottagningen är öppen. Därför är det alltid en bra idé att som första steg ringa till tandakuten eller en akuttandläkare för rådgivning.


Exempel på åkommor som du bör söka akut vård för:

  • Tandvärk i samband med feber
  • Svår tandvärk
  • Skadad tand i samband med olycka
  • Utslagen tand
  • Ilningar
  • Problem med visdomstand
  • Lossnad fyllning/lossnad plomb
  • Lossnad brygga/krona
  • Tandlossning
  • Blödande tandköttSkjut inte på akutbesöket

När du drabbats av akuta besvär är det viktigt att uppsöka akut tandvård så fort som möjligt. Boka en akuttid som passar dig så kommer vi att hjälpa dig. Besöket inleds med en delundersökning för att en diagnos ska fastställas. Efter det åtgärdar tandläkaren problemet direkt om det är möjligt. Annars görs en tillfällig åtgärd och du bokas in på ett återbesök för en permanentlösning.   


Regelbundna kontroller minskar risken för akuta problem

Det är viktigt att gå på de regelbundna besöken hos din ordinarie tandläkare för att minska risken för akuta tandproblem. Vissa infektioner och skador i munnen märks inte förrän efter ganska lång tid, så därför är det extra viktigt att få tänderna undersökta med jämna mellanrum. På så sätt kan du förebygga allvarliga infektioner och få vård i rätt tid – och slippa besöka tandakuten. Tänderna kan påverka hälsan på många sätt och en god mun- och tandhygien är viktigt för att bibehålla ett bra allmäntillstånd.


Hur går ett besök hos en akuttandläkare till?

När du tar kontakt med tandakuten eller en akuttandläkare får du en besökstid så fort som möjligt, i de allra flesta fall inom några timmar samma dag. Hur fort du får komma in kan variera beroende på vilka besvär du har, och vilken typ av vård du är i behov av.

Du behöver ta kontakt med akuttandläkare så snabbt som möjligt när du har skadat tänderna, eftersom det finns risk för att besvären blir värre eller till och med permanenta om du väntar för länge.


Vad ingår vid ett akut tandvårdsbesök?

Ett besök hos akuttandläkare består alltid av en första undersökning där tandläkaren går igenom ditt tillstånd och det du har sökt vård för. I vissa fall utförs en kompletterande tandröntgen för att få en tydligare bild av skadeläget. När du söker akut tandvård är akuttandläkarens primära fokus under akutbesöket är att snabbt lokalisera och diagnostisera ditt problem, så att du kan få rätt hjälp så fort som möjligt. Ofta behöver tandläkaren göra en provisorisk lösning för att sedan boka in dig till ytterligare ett besök, där du får en permanent lagning eller behandling Det kan till exempel vara aktuellt om du har slagit ut flera tänder eller tappat en del av en tand. Rotfyllning är ett annat exempel som kan behöva åtgärdas under ett ordinarie tandläkarbesök, då den typen av ingrepp ofta kräver en specialisttandläkare.


Smärtfri och trygg behandling hos akuttandläkare

En del väntar in i det sista med att söka vård, till exempel för svår tandvärk eller problem med visdomständer. Det är särskilt vanligt bland patienter som lider av tandvårdsrädsla. Inför ett besök på tandakuten är det viktigt att veta att alla akuttandläkare tar tandvårdsrädsla på allvar. Rädslan hos patienter ligger ofta i att man är rädd för att en eventuell behandling ska göra väldigt ont. Svår tandvärk och andra skador i munnen kan visserligen vara smärtsamma, men som patient får du alltid generöst med smärtlindring för att slippa ha onödig smärta eller värk.

Det är väldigt ovanligt att det inte går att ge ordentlig smärtlindring eller bedövning när man får vård hos akuttandläkare. Receptfria läkemedel som paracetamol och ibuprofen har bra effekt som förebyggande smärtlindring innan besöket på tandakuten.


Vad kostar ett besök hos tandakuten?

En del patienter kan känna oro för att kostnaden på tandakuten ska bli väldigt hög. På de allra flesta tandakuter kan man få en preliminär kostnadsbild redan när man tar kontakt via telefon. Många tandläkarkliniker och akuttandläkare erbjuder även delbetalning, och en del, som Aqua Dental, har samma taxa och pris för akuttider som vid ett vanligt tandläkarbesök.

Du kan söka hjälp både på privat klinik och hos folktandvården för dina akuta besvär. Många akutkliniker har ett prispåslag under helger och kvällar som brukar ligga på cirka 50 procent av ordinarie pris.


Samma pris oavsett veckodag hos Aqua Dental

Vanligast när du besöker en akuttandläkare är att ditt akuta problem åtgärdas provisoriskt. Det kräver ofta flera besök, vilket i sin tur leder till ett dyrare totalpris. Som ett led i att undvika dyra akutbesök har vi på Aqua Dental som första tandvårdskedjan i Sverige tagit bort den standardiserade helgtaxan. Vi vill att alla ska ha möjligheten att få snabb hjälp med sina akuta tandproblem, så hos oss har all tandvård samma pris hela veckan. Alltså har vi inget prispåslag varken under kvällar eller helger.

Vi påbörjar aldrig ett ingrepp eller en behandling utan att rådgöra med dig som patient först, och du får alltid ett kostnadsförslag att ta ställning till.


Fördelaktig delbetalning

Akuta tandproblem kommer inte alltid lägligt. Vi erbjuder fördelaktig delbetalning med Klarna och Resurs Bank (via vårt egna avbetalningsupplägg). .


Aqua Dental – rätt hjälp vid rätt tidpunkt

Aqua Dentals kliniker i Stockholm och Göteborg erbjuder trygg akuttandvård av högsta kvalitet. Vi har öppet på vardagar, kvällar och helger – 365 dagar om året. Hos oss arbetar skickliga och erfarna tandläkare och tandsköterskor som alltid har patientens välmående i fokus. Aqua Dental använder sig av högteknologisk modern utrustning och vi har flera av landets främsta specialisttandläkare på våra kliniker runt om i landet.


Har du akut ont och vill få kontakt med en akuttandläkare?

Ring oss direkt på 010 188 00 00, vi gör allt vi kan för att ordna en tid hos någon av våra akuttandläkare så fort som möjligt. Vi har kliniker som kan hjälpa dig med akut tandvård i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, VästeråsHelsingborg och Karlstad.

Information om artikeln

Dags för en undersökning?

Vi vet att du har hört det förr, men regelbundna besök hos tandvården är viktigt för att dina tänder ska må bra. Välkommen till oss och upplev en trevligare tandläkare.