Tandvård för äldre

När vi åldras påverkas och förändras även våra tänder. Men hur tar man hand om tänderna på bästa sätt och vad ska man tänka på när man blir äldre? Vi ger dig all information du behöver.

Din mun- och tandhälsa påverkas på flera sätt när du blir äldre. Bland annat blir dina tänder skörare och din salivproduktion minskar. Detta kan i sin tur leda till att äldre löper ökad risk för att drabbas av karies och frätskador på tänderna. 


Att sköta sin munhygien är alltid viktigt och när du blir äldre påverkas både dina tänder och munslemhinnan. Därmed blir en god och noggrann munvårdsrutin ännu viktigare och en del äldre kan behöva nya rutiner för att upprätthålla en sund munhälsa.


Vad händer med dina tänder när du blir äldre?

I takt med att vi blir äldre påverkas våra tänder. Det innebär att vi måste vara noggrannare med vår munhygien men även tänka mer på våra kostvanor. 


Tänder

När tänderna åldras blir emaljen hårdare vilket leder till att tänderna blir skörare. Detta ökar risken för sprickor och gör även att tänderna gulnar och blir mörkare. Tänderna slits på grund av många års tuggning och även eventuell tandgnissling. Detta resulterar i att emaljen ibland kan bli helt bortnött från tuggytorna. Detta brukar främst ske i underkäken och då kan du uppleva att tänderna blir kortare, slätare och gulare.


Tandkött och käkben

När du blir äldre blir rotytorna synligare och du får större mellanrum mellan dina tänder. Utöver det blir både slemhinnorna och käkbenet (som tänderna sitter i) tunnare. Detta resulterar i att slemhinnorna blir skörare och därmed kan du lättare drabbas av sår i munnen.


Saliv

De små spottkörtlarna som håller munnens slemhinna återfuktad påverkas också av åldern. Deras funktion blir försämrad vilket innebär att äldre personer löper ökad risk för att drabbas av muntorrhet. När salivproduktionen minskar ökar i sin tur risken för att drabbas av karies. Även många läkemedel har muntorrhet som biverkning. Saliven återställer bland annat bakteriebalansen i munnen vilket innebär att när salivproduktionen minskar kan risken för att tänderna utsätts för frätning öka. Muntorrhet kan även leda till att du upplever svårigheter med att tala och svälja mat.


Tungan

Med stigande ålder minskar även rörligheten och känseln i läppar och tunga vilket kan leda till att man inte alltid känner om det blir kvar matrester i munnen. När mat och dryck blandas med vissa bakterier i munnen bildas sura produkter som fräter på tänderna. Även detta kan öka risken för karies.

 

Så tar du hand om din tandhälsa

I och med att tänderna påverkas av åldern är det viktigt att fortsätta att upprätthålla en sund munhygien när man blir äldre. En god munvårdsrutin bör innehålla följande: 


  • Borsta tänderna: Borsta tänderna med en mjuk tandborste två gånger om dagen med fluortandkräm. Det är också viktigt att byta tandborste regelbundet.


  • Tandtråd eller mellanrumsborste: Använd tandtråd eller mellanrumsborstar dagligen. På så sätt kommer du åt mellan tänderna och gör rent överallt.


  • Munskölj: Du kan även lägga till fluorskölj en gång om dagen.


  • Regelbundna tandläkarbesök: Att regelbundet besöka en tandläkare eller tandhygienist är viktigt för att upprätthålla en god mun- och tandhälsa


Fluor skyddar och stärker

Fluor är den enda substansen som skyddar tänderna mot kariesangrepp. Men den mängd fluor vi får i oss genom kost och livsmedel räcker inte till. Därför är det viktigt att använda sig av en tandkräm med fluor och även addera fluorskölj till de dagliga hygienrutinerna. Om du löper ökad risk för att drabbas av karies kan du få produkter med extra hög fluorhalt utskriven på recept av din tandläkare.


Kost

När tänderna blir allt mer sköra är det viktigt att se över dina dagliga rutiner gällande kosten. Fördela dina måltider jämt under dagen och undvik att småäta mellan dina mål. Välj även bort att äta sötade eller sura livsmedel som exempelvis läsk eller juicer då de förändrar balansen i munnen och ökar risken för karies.

Efter en måltid är det bra att skölja munnen med ljummet vatten för att återställa balansen i munnen. Om du inte kan fördela måltiderna jämt eller är i behov av näringsdrycker kan du skölja med vatten efter varje gång du intar dina drycker.


Regelbundna besök hos tandvården

Förutom att vara extra noggrann med kost och hygienrutiner är det viktigt att regelbundet gå till en tandläkare eller tandhygienist. Med regelbundna undersökningar kan eventuell problematik upptäckas och åtgärdas i tid. Med regelbundna besök hos en tandhygienist får du även hjälp med rengöringen av mun och tänder vilket hjälper till att upprätthålla en god munhälsa.

Tandvård vid demenssjukdom

Om man har en demenssjukdom är det lätt att tandvården glöms bort, men dålig munhälsa påverkar hela kroppen, både fysiskt och psykiskt. Demenssjukdom påverkar muskulaturen i munhålan vilket gör att munnens självrengörande funktioner inte längre fungerar. En person som lider av demens kan även ha svårt att uttrycka smärta vilket kan leta till att han eller hon vägrar att borsta tänderna men egentligen lider av tandvärk.

Den stora faktorn som gör att demenssjuka drabbas av försämrad munhälsa är glömska. Många glömmer bort att borsta tänderna, att gå till tandläkaren eller att de precis har ätit. Småätande mellan måltiderna leder till att tänderna aldrig får vila. Denna faktor ökar kraven på omgivningen, anhöriga och eventuell personal, att påminna och hjälpa till med dessa saker. Även problem med att koordinera handrörelser är något som försvårar munhygienen.

Vid demenssjukdom är det viktigt att patienten besöker en tandhygienist eller tandläkare regelbundet för hjälp med rengöring av munnen och ökade möjligheter att upptäcka och åtgärda eventuella problem, hur ofta avgör den behandlande tandläkaren.

Tandhälsa och tandvård för demenssjuka tenderar att vara bättre och enklare om personen i fråga är van med regelbunden tandvård.


Konstgjorda tänder

Att ta väl hand om sina konstgjorda tänder är viktigt. Även om kronor av porslin inte kan drabbas av kariesangrepp kan områdena där tandkött och konstgjord tand möts drabbas av inflammationer om de inte sköts på rätt sätt.

Ta hjälp av din tandläkare eller tandhygienist för att få tips och råd om hur du på bästa sätt tar hand om dem, oavsett om det är tandimplantat, fasader, tandstödda kronor eller avtagbara proteser.

För personer som har ett extra stort behov av hjälp med sin omvårdnad finns det olika möjligheter att få ekonomiskt stöd för tandvård. Exempelvis finns ett så kallat särskilt tandvårdsstöd om behovet anses nödvändigt.

Har du frågor eller vill du boka en tid hos oss? Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss till dig så snart vi kan. 

Information om artikeln

Relaterat till att ta hand om tänderna

Dags för en undersökning?

Vi vet att du har hört det förr, men regelbundna besök hos tandvården är viktigt för att dina tänder ska må bra. Välkommen till oss och upplev en trevligare tandläkare.