Så tar du hand om tänderna när du blir äldre

När vi åldras påverkas och förändras även våra tänder. Men hur tar man hand om tänderna på bästa sätt och vad ska man tänka på när man blir äldre? Vi ger dig all information du behöver.

I takt med att vi blir äldre påverkas våra tänder. Det innebär att vi måste vara noggrannare med munhygien men även med val av livsmedel och vanor. Hos en del äldre krävs nya rutiner för att upprätthålla en god munhälsa.

Att sköta sin munhygien är alltid viktigt. Som liten befäster man rutiner som ska hållas under en livstid och när man blir äldre förändras tänderna. För att upprätthålla en god tandhälsa krävs att tänderna tas hand om extra noggrant.
Med åldern blir tänderna även mer sköra och risken för att de ska gå sönder ökar. Denna skörhet resulterar även i att emaljen nöts bort. Det gör även att tänderna gulnar och blir mörkare.


Ta hand om din tandhälsa

  • I och med att tänderna påverkas av åldern är det viktigt att fortsätta att upprätthålla en god munhygien när man blir äldre
  • Borsta tänderna med en mjuk tandborste både morgon och kväll. Det är också viktigt att byta tandborste regelbundet.
  • Komplettera dina munvårdsrutiner med tandtråd eller mellanrumsborstar. På så sätt kommer du åt att göra rent överallt.
  • Du kan även lägga till fluorskölj en gång om dagen.
  • Att regelbundet besöka tandläkaren eller tandhygienisten är viktigt för att upprätthålla en god munhälsa.


Fluor skyddar och stärker

Fluor är den enda substansen som skyddar tänderna mot kariesangrepp. Men den mängd fluor vi får i oss genom kost och livsmedel räcker inte till. Därför är det viktigt att använda sig av en tandkräm med fluor och även addera fluorskölj till de dagliga hygienrutinerna. Om du är extra benägen att drabbas av karies kan du få produkter med extra hög fluorhalt utskriven på recept av din tandläkare.


Kost

När tänderna blir allt mer sköra är det viktigt att se över dina dagliga rutiner gällande kosten. Fördela dina måltider jämt under dagen och undvik att småäta mellan dina mål. Välj även bort att äta sötade eller sura livsmedel som exempelvis läsk eller juicer då de förändrar balansen i munnen och ökar risken för karies.

Efter en måltid är det bra att skölja munnen med ljummet vatten för att återställa balansen i munnen. Om du inte kan fördela måltiderna jämt eller är i behov av näringsdrycker kan du skölja med vatten efter varje gång du intar dina drycker.


Regelbundna besök hos tandvården

Förutom att vara extra noggrann med kost och hygienrutiner är det viktigt att regelbundet gå till tandläkare eller tandhygienist. Med regelbundna undersökningar kan eventuell problematik upptäckas och åtgärdas i tid. Med regelbundna besök hos en tandhygienist får du även hjälp med rengöringen av mun och tänder vilket hjälper till att upprätthålla en god munhälsa.

Boka tid för en undersökning

Så påverkas munnen av ålder

Ju äldre en person blir desto mer påverkas tänderna, rotytorna blir allt mer synliga och mellanrummen mellan tänderna blir större. Käkbenet som tänderna fäster i blir tunnare. Även självrengöringen av munnen som görs med hjälp av tunga och läppar försämras med åldern i och med att både rörlighet och känsel minskar.

Även de små spottkörtlarna som håller munnens slemhinna fuktad påverkas av åldern. Deras funktion försämras vilket kan orsaka muntorrhet. Även många läkemedel har muntorrhet som biverkning. När salivproduktionen minskar ökar risken att drabbas av karies. Torrhet i munnen påverkar även tidsperioden som frätning på tänderna kan pågå. Saliven som ska återställa balansen i munnen gör att risken för att tänderna utsätts för frätning ökar. Muntorrhet kan dessutom leda till att patienten får svårare att tala och svälja mat.


Tandvård vid demenssjukdom

Om man har en demenssjukdom är det lätt att tandvården glöms bort, men dålig munhälsa påverkar hela kroppen, både fysiskt och psykiskt. Demenssjukdom påverkar muskulaturen i munhålan vilket gör att munnens självrengörande funktioner inte längre fungerar. En person som lider av demens kan även ha svårt att uttrycka smärta vilket kan leta till att han eller hon vägrar att borsta tänderna men egentligen lider av tandvärk.

Den stora faktorn som gör att demenssjuka drabbas av försämrad munhälsa är glömska. Många glömmer bort att borsta tänderna, att gå till tandläkaren eller att de precis har ätit. Småätande mellan måltiderna leder till att tänderna aldrig får vila. Denna faktor ökar kraven på omgivningen, anhöriga och eventuell personal, att påminna och hjälpa till med dessa saker. Även problem med att koordinera handrörelser är något som försvårar munhygienen.

Vid demenssjukdom är det viktigt att patienten besöker tandhygienist eller tandläkare regelbundet för hjälp med rengöring av munnen och ökade möjligheter att upptäcka och åtgärda eventuella problem, hur ofta avgör den behandlande tandläkaren.

Tandhälsa och tandvård för demenssjuka tenderar att vara bättre och enklare om personen i fråga är van med regelbunden tandvård.


Konstgjorda tänder

Att ta väl hand om sina konstgjorda tänder är viktigt. Även om kronor av porslin inte kan drabbas av kariesangrepp kan områdena där tandkött och konstgjord tand möts drabbas av inflammationer om de inte sköts på rätt sätt.

Ta hjälp av din tandläkare eller tandhygienist för att få tips och råd om hur du på bästa sätt tar hand om dem, oavsett om det är tandimplantat, fasader, tandstödda kronor eller avtagbara proteser.

För personer som har ett extra stort behov av hjälp med sin omvårdnad finns det olika möjligheter att få ekonomiskt stöd för tandvård. Exempelvis finns ett så kallat särskilt tandvårdsstöd om behovet anses nödvändigt.

Har du frågor eller vill du boka en tid hos oss? Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss till dig så snart vi kan. 

Information om artikeln

Mer om att ta hand om tänderna

Dags för en undersökning?

Vi vet att du har hört det förr, men regelbundna besök hos tandvården är viktigt för att dina tänder ska må bra. Välkommen till oss och upplev en trevligare tandläkare.