Ordlista

Det kan vara svårt att förstå all terminologi som tandläkaren och övriga behandlare använder sig av. Här har vi listat alla ord du behöver kunna eller förstå. 

A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z  Å  Ä  Ö 

A

Abonnemangstandvård - Abonnemangstandvård innebär att du som patient betalar ett fast pris för tandvård under tre års tid.


Abrasion - Abrasion används inom tandvården för att beskriva slitage på tänderna som orsakats av yttre faktorer.


Abscess - Abscess kan även kallas för tandböld och är en ansamling var vid roten av en tand, se tandböld.


Afte - Afte är gulvita sår i munslemhinnan som liknar blåsor. Området kring såren är ofta rött. Afte kallas ibland för förkylningsblåsor.


Airflow - Airflow är en typ av tandrengöring som kan ta bort ytliga missfärgningar. Vid en Airflow-behandling poleras, putsas och blästras tänderna.


Aktinsk cheilit - Aktinisk cheilit är en solskada på läppen.


Aktivator - Aktivator är en typ av barntandställning. Tandställningen används vanligtvis för att korrigera stort överbett och är avtagbar.


Akut tandvård - Akut tandvård är till för dem som har drabbats av ett akut tandbesvär. Vid ett akutbesök får du snabb hjälp med ditt problem.


Akuttandläkare - En akuttandläkare arbetar med att behandla akut problematik munhålan. Hos en akuttandläkare behandlas endast det specifika akuta problem du har sökt hjälp för.


Aligners - Aligners är en typ av tandregleringsmetod. Med aligners flyttas dina tänder gradvis med hjälp av genomskinliga, avtagbara skenor.


Allmänt tandvårdsbidrag - Ett tandvårdsbidrag för alla vuxna som är försäkrad i Sverige. Beroende på ålder kan du få 300 alternativt 600 kronor i bidrag per år.


Alveol - Alveol inom tandvården syftar på det hålrum i käkbenet där tandroten har sitt fäste.


Alveolit - Alveolit är en komplikation som kan uppstå efter en tandutdragning. Alveolit är ett inflammtoriskt tillstånd som uppstår om blodet inte koagulerar som det ska i den tomma tandhålan.


Amalgam - Amalgam är ett material som brukade användas för att laga tänder. Amalgam förbjöds inom tandvården 2009, främst på grund av miljöskäl.


Analgetika - Analgetika är ett smärtstillande preparat som kan användas inom tandvården.


Anamnes - Anamnes är ett annat ord för sjukdomshistoria. Då får du som patient beskriva dina symtom och ditt sjukdomstillstånd.


Anestesi - Anestesi är ett annat ord för bedövning. Lokalanestesi innebär att endast området där ingreppet ska ske bedövas. Generell anestesi innebär att man blir nedsövd.


Antibiotika - Antibiotika är ett bakteriedödande medel.


Apex - Apex används inom sjukvården och tandvården för att beskriva en spets. Exempelvis kan apex användas för att beskriva den yttersta spetsen på tandroten.


Apikal parodontitApikal parodontit kan även kallas för rotspetsinflammation. Apikal parodontit kan uppstå om karies har spridit sig in till tandroten.


Aplasi - Aplasi innebär att du har ett medfött anlag som orsakar att du saknar tandanlag för en eller flera tänder.


Aplasi - Aplasi innebär att du har ett medfött anlag som orsakar att du saknar tandanlag för en eller flera tänder.

Approximalyta - Approximalytan används för att beskriva den ytan på tanden som är vänd mot tanden framför eller bakom.

Asymtomatisk - Att vara asymtomatisk innebär att man har en sjukdom eller infektion utan att uppleva några symtom. Exempelvis är karies ofta asymtomatiskt.

ATB - Förkortning för allmänt tandvårdsbidrag


Till toppen av sidan

B

Bakterier i munnen - Vi har miljontals bakterier i munnen, både skadliga och nyttiga. När det uppstår en obalans mellan nyttiga och skadliga bakterier i munnen kan du drabbas av en munsjukdom.


Barntandvård - Barn och ungdomar har rätt till kostnadsfri tandvård till och med det år de fyller 19 år.


Basundersökning - Vid en basundersökning undersöker din tandläkare dina tänder, ditt tandkött och dina munslemhinnor. På så sätt kan eventuella munsjukdomar upptäckas och behandlas i ett tidigt skede.


Beläggning på tungan - Att drabbas av en beläggning på tungan är vanligt. Den främsta orsaken till att du får en beläggning på tungan är en dålig munhygien.


Bettfel - Ett bettfel innebär att du biter ihop på ett sätt som inte är gynnsamt för dina tänder. Exempel på vanliga bettfel är överbett och underbett.


BettfysiologEn specialisttandläkare inom bettfysiologi kallas för bettfysiolog. En bettfysiolog arbetar med käkarna och dess funktion. Samt med att behandla och diagnostisera problem relaterade till vårt bett och våra käkar.


BettfysiologiBettfysiologi är det specialistområde inom tandvården som fokuserar på hur våra käkar, tänder och muskler fungerar tillsammans när vi exempelvis tuggar och sväljer.


Bettskena - En bettskena är en tandskena i plast som används för att motverka tandgnissling och/eller tandpressning.

Bifurkation - Bifurkation används för att beskriva den plats i tanden där, om en tand har flera rötter, tandrötterna delar sig.

Biopsi - Biopsi är ett annat ord för vävnadsprov. Exempelvis kan en biopsi tas om man har förändringar i munslemhinnan. Då undersöks vävnadsproverna under mikroskop.

Bitewing-röntgen - Bitewing-röntgen kan ses som den vanligaste typen av tandröntgen. Med bitewing röntgas tändernas kronor och områdena mellan tänderna. På så sätt kan karies och tandlossning upptäckas.

Black stains - Black stains är en särskild typ av tandsten. Black stains kan se ut som en svart linje längs tandköttskanten eller som flera svarta fläckar på en tand, se svarta fläckar på tänderna.

Blottade tandhalsar - Du kan drabbas av blottade tandhalsar om ditt tandkött drar sig tillbaka. Blottade tandhalsar innebär att den övre delen av tandroten är exponerad. Blottade tandhalsar kan orsaka ilningar och ökad känslighet.

Blåsor i munnen - Det finns flera olika typer av blåsor i munnen. Vanliga tillstånd som kan orsaka blåsor i munnen är afte och munherpes.

Blödande tandköttBlödande tandkött är ett vanligt symtom på tandköttsinflammation. Då är det vanligt att tandköttet börjar blöda vid tandborstning eller när du använder tandtråd. Vänta inte med att söka vård om du har ett blödande tandkött.

Bonding - Bonding används inom tandvården för att beskriva den process där en tandlagning "limmas" (vidhäftas) på en tand. Bonding-materialet appliceras på tanden och formas. Därefter härdas det på tanden.

Brackets - Brackets är de små metallplattorna som utgöra fästena för den traditionella tandställningen räls.

Bro, brygga - En bro kan även kallas för brygga och är en behandling som ersätter förlorade tänder. De närliggande tänderna vid det hålrum som uppstått fungerar som fästen för bron, se tandbro/tandbrygga.

BruxismBruxism är ett samlingsord för tandgnissling och tandpressning.


Buccal tandställningBuccal tandställning är ett annat namn för tandställningen räls och innebär att metallfästen placeras på utsidan av tandraden.

Buckalt - Buckalt används för att beskriva tandradens utsida, det vill säga tandytan som är vänd mot kinden.

Buffra - Saliven buffrar när den neutraliserar syror i munnen.

Burning mouth syndrome - Burning mouth syndrome (BMS) kan även kallas för mun- och tungsveda och innebär att det bränner eller svider i munnen under en längre tid. Burning mouth syndrome är kronisk sjukdom som är mycket svårdiagnostiserad.


Till toppen av sidan

C

Candida - Candida är en typ av jästsvamp som kan orsaka en svampinfektion i munnen. Svamp i munnen kan orsaka vita beläggningar i munslemhinnan, sprickor i mungipan och rodnad.


Canin Canin är ett annat ord för hörntand och är de lite längre, spetsiga tänderna.


Carisolv - Carisolv är en rödaktig gel. Carisolv kan användas för att behandla karies utan att tandläkaren behöver borra.


CBCT-röntgen - CBCT-röntgen står för cone beam computed tomography. CBCT-röntgen är en typ av 3D-röntgen.


Cement - Inom tandvården används en särskild cement för att fästa kronor och broar.


Cementering - Cementering beskriver den process där broar eller kronor fästs med hjälp av en särskild tandcement.


Corsodyl - Corsodyl är ett bakteriedödande medel. En tandläkare kan ordinera corsodyl efter exempelvis en operation i munhålan.


Till toppen av sidan

D

Dekubitus - Dekubitus beskriver skavsår som uppstått på grund av ett tryck orsakat av en protes.


Delprotes - Delprotes är en avtagbar protes som ersätter flera förlorade tänder. Delprotes är samma sak som en partialprotes. Det finns även något som kallas för helprotes, se proteser.


Dental sinuit - Dental sinuit innebär att en inflammation i en tands rotspets har spridit sig till käkhålan. Detta kan i sin tur orsaka sinuit, en inflammation i bihålorna.


Dentin - En tand består av flera lager. Emaljen är tandens yttersta lager och innanför emaljen finns dentinet. Dentin kan även kallas för tandben.


Dentinogenesis imperfecta - Dentinogenesis imperfecta är en ovanlig typ av mineraliseringsstörning. Dentinogenesis imperfecta orsakar att tanden eller tänderna får en blågrå- eller brunaktig färg detta på grund av att dentinet har haft en avvikande utveckling.


Depuration - Depuration är ett annat ord för tandstensborttagning.


Depurera - Depurera innebär borttagning av tandsten.


Diastema - Diastema är ett annat ord för att beskriva ett mellanrum mellan två tänder. Diastema kan även kallas för glugg.


Distalyta - Distalyta är den tandytan som vetter bakåt mot den intilliggande tanden.


Djupt bett - Djupt bett är ett typ av bettfel som innebär att framtänderna i överkäken biter över framtänderna i underkäken samtidigt som tänderna i underkäken biter nära eller i gommen.


Dysgeusi - Dysgeusi är ett tillstånd som orsakar att du upplever smaknedsättning eller smakförvrängning.


Dålig andedräkt - Du kan drabbas av dålig andedräkt av flera anledningar. Dålig andedräkt kan komma från munnen, magen, halsen, näsan eller från mat.


Dålig smak i munnen - Att tillfälligt drabbas av en dålig smak i munnen är vanligt. Men om du har en ihållande dålig smak i munnen kan det vara tecken på att du har en underliggande munsjukdom.


Död tand - Om pulpan, tandens innersta lager, har drabbats av omfattande skador som inte längre går att behandla går tanden in i nekros, det vill säga dör. Död tand kan även kallas för pulpanekros.


Till toppen av sidan

E

EmaljEmaljen är tandens yttersta lager. Emaljens uppgift är att skydda tänderna.


Enbindelsborste - En enbindelsborste kan även kallas för vinkeltandborste och är en extra liten tandborste med ett böjt borsthuvud. En enbindelsborste kan användas för att rengöra svårtåtkomliga ytor i munnen.


Endodonti - Endodonti är det specialistområde inom tandvården som berör pulpan och dess sjukdomstillstånd.


Endodontist - En endodontist är en specialisttandläkare inom endodonti som arbetar med att behandla och diagnostisera sjukdomar i tandpulpan. Exempelvis arbetar endodontister med rotfyllningar samt andra rotbehandlingar. Se endodontist.


Erosion - Erosion är ett annat ord för nednötning och används inom tandvården för att beskriva när tandsubstans nöts bort.


ErosionsskadorErosionsskador kan även kallas för frätskador och innebär att tandsubstans går förlorad på grund av kemiska skador.


Eruption- Eruption används för att beskriva då tänderna bryter fram och blir synliga.


Erytroplaki - Erytroplaki är en typ av förändring i munslemhinnan som orsakar röda fläckar i munnen. Erytroplaki kan i värsta fall vara ett första stadie till muncancer.


Estetisk tandvårdEstetisk tandvård omfattar tandbehandlingar vars syfte är att förbättra tändernas utseende. Exempel på estetiska behandlingar är skalfasader och tandblekning.


Etsbro - En etsbro är en typ av tandbro som bland annat inte kräver att närliggande tänder slipas. Se tandbro/tandbrygga.


Exkavera - Exkavera är ett annat ord för att beskriva borttagning av karies från en tand.


Extraktion - Extraktion är ett annat ord för dra ut eller utdragning. Inom tandvården används extraktion för att beskriva en tandutdragning.


Till toppen av sidan

F

Fissur - Fissur är ett annat ord för att beskriva de fåror som finns på tändernas tuggytor. Om tuggytorna är gropiga och har djupa fissur kan bakterier samlas där och orsaka karies.


FissurförseglingFissurförsegling är en behandling som innebär att fårorna, eller fissurerna, fylls med plast. På så sätt kan karies förebyggas.


Fixtur - Fixtur är ett annat ord för implantatskruv.


Fluor - När man pratar om fluor inom tandvården är det fluorid man syftar på och inte grundämnet fluor som är en giftig gas. Fluorid är ofarligt och stärker tänderna samt gör dem mer motståndskraftiga mot karies.


Fluorbehandling - En fluorbehandling kan antingen görs med hjälp av fluorlack eller fluorgel. En fluorbehandling stärker dina tänder och kan även behandla ytliga kariesangrepp. 


Fluorid - Fluorid är en jon och ska inte blandas ihop med grundämnet fluor som är en gifitig gas. Fluorid är det som används i tandvårdsprodukter som tandkräm, inte fluor. De mängder fluorid som används inom tandvården är inte skadlig.


FluorlackFluorlack innebär att ett lack som innehåller fluorid penslas på dina tänder. Därefter får lacket stelna och nötas bort över tid. På så sätt lagras fluorid i emaljen.


FluorosFluoros är ett ofarligt tillstånd som orsakar vita fläckar på tänderna. Barn kan drabbas av fluoros om de under tandutvecklingsfasen har intagit för mycket fluorid. Fluoros är ovanligt i Sverige. Se fluoros.


Frenulum - Frenulum är ett annat ord för tungband eller läppband.


Frisktandvård - Frisktandvård är Folktandvårdens benämning för abonnemangstandvård.


Fruktos - Fruktos är en typ av sockerart som främst finns i frukt.


FrätskadorFrätskador innebär att dina tänder utsätts för kemiska skador, exempelvis på grund av sura livsmedel. Dessa syror fräter på dina tänder och i ett första stadie är det emaljen som nöts bort och löses upp.


F-tandvård - Patienter som lider av grava sjukdomar eller svåra funktionsnedsättningar kan har rätt till så kallad F-tandvård, även kallat tandvård med F-kort. Med F-tandvård betalar en patient samma avgift som inom hälso- och sjukvården. För att få F-kort måste man få hjälp av sin läkare. 


Furkation - Furkation är ett ord för att beskriva den plats där tandrötterna delar sig.


Fyllning - Fyllning kan även kallas för tandfyllning eller lagning. Vid en fyllning tas den skadade delen av tanden bort och sedan fylls tanden, vanligtvis med komposit.


Förändringar i munslemhinnanFörändringar i munslemhinnan är ett samlingsnamn för olika tillstånd som kan drabba insidan av dina kinder, gom, tunga, tandkött och läppar. Exempelvis afte, munherpes och Oral lichen planus.


Till toppen av sidan

G

Geografisk tungaGeografisk tunga orsakar röda eller gulvita snirklande fläckar på tungan. Geografisk tunga är en godartad sjukdom i munhålan.

 

GingivaGingiva är ett annat ord för tandkött.

 

Gingivit - Gingivit är ett annat ord för tandköttsinflammation. Vanliga symtom på gingivit är svullet, rött och blödande tandkött. Gingivit är det första stadiet till tandlossning men går att behandla.

 

Glasjonomer - Glasjonomer är ett material som används vid bland annat tandfyllningar. Glasjonomer avger fluorid.

 

GlossitGlossit är en inflammation i tungan som orsakar att tungan blir röd och svullen. Glossit kan även orsaka en brännande känsla.

 

GluggGlugg beskriver det mellanrum som kan uppstå mellan två eller flera tänder.

 

GrillzGrillz är en typ av estetisk behandling och är avtagbara tandsmycken.

 

Grå tandGrå tand innebär att en tand har förlorat sin naturliga vita färg. Grå tand kan vara ett tecken på att du har en underliggande tandsjukdom, som exempelvis pulpanekros eller en tandinfektion.

 

Guldtand - En guldtand är en tandkrona tillverkad i guld. En guldtand kan vara en lämplig behandling om du har förlorat en tand som du behöver ersätta.

 

Gummy smileGummy smile används för att beskriva det tillstånd då mer tandkött än tänder syns, när du exempelvis ler.

 

Guttaperka - Guttaperka är en typ av gummimaterial som bland annat används vid rotfyllning.


Till toppen av sidan

H

Halitosis - Halitosis är ett annat ord för dålig andedräkt.

 

Halsmandelstenar - Halsmandelstenar är små gulvita klumpar som kan bildas på halsmandlarna. Halsmandelstenar är ett annat ord för tonsillstenar.

 

Helprotes - Helprotes är en avtagbar protes som används för att ersätta en helt tandlös tandrad.

 

Herpes - Herpes är ett typ av virus som bland annat kan orsaka blåsor i och runt munnen. Se munherpes.

 

Hollywood smile - Hollywood smile är ett begrepp som används för att beskriva en behandling som inkluderar flera olika estetiska behandlingar. Syftet med detta är att få det perfekta, raka vita leendet.

 

Hypoplasi - Hypoplasi betyder att organ och vävnader inte har utvecklats ordentligt.

 

Hyperdontia - Hyperdontia är ett tillstånd som innebär att du har ett extra antal tänder. Tillståndet kan drabba både mjölktänder såväl som de permanenta tänderna. 

 

Hål i tänderna - Hål i tänderna är ett annat ord för karies.

 

Hängande broled - Hängande broled är den delen av tandbryggan som ersätter en förlorad tand.

 

Högkostnadsskydd - En del av det statliga tandvårdsstödet. Högkostnadsskyddet är till för de som har höga tandvårdskostnader och blir tillgängligt när man har tandvårdsskostnader över 3000 kronor. Ju högre kostnader desto större ersättning kan man få. Ersättningen baseras på referenspriset.

 

Höstblåsor - Höstblåsor är en smittsam virusinfektion som främst drabbar barn under 10 år. Höstblåsor orsakar blåsor i munnen.


Till toppen av sidan

I

Icon-behandling - En icon-behandling tar bort vita fläckar på tänderna.

 

Ilningar i tänderna - Ilningar i tänderna kan bero på flera olika orsaker. Det kan vara ofarligt men även vara tecken på att du har karies eller frätskador.

 

Implantat - Implantat eller tandimplantat, som det också kallas, används inom tandvården för att beskriva en behandling där en skruv fästs i käkbenet. Därefter placeras en krona eller en bro på implantatet. Implantat är en lämplig behandling för att ersätta en eller flera förlorade tänder.

 

Implantatbro - En implantatbro innebär att ett eller flera implantat fästs i käkbenet och utgör ett stöd för en tandbro. En lämplig behandling om du är i behov av att ersätta flera tänder. 

 

Implantatskruv - Implantatskruven är skruven som fästs i käkbenet, vanligtvis gjord av titan. Därefter fästs en bro eller en krona på implantatskruven beroende på hur många tänder som behöver ersättas.


Implantologi - Implantologi är läran om tandimplantat.


Incisiv - Incisiv kan även kallas för framtand.

 

Incognito - Ett märke på en typ av tandställning. Tandställningen Incognito fästs på insidan av tandraden och är på så sätt en typ av osynlig tandställning.

 

Infektion - Infektion innebär att du har drabbats av en sjukdom som orsakats av bakterier, virus eller svamp.

 

Inflammation - Inflammation är den reaktion kroppen använder som försvar mot exempelvis en infektion. Vanliga symtom på inflammation är svullnad, rodnad, feber och värme.

 

Initialkaries - Initialkaries är det första stadiet av karies. Då är kariesangreppet ytligt och bara nått emaljen. Vanligtvis är initialkaries asymtomatiskt men kan ibland orsaka vita fläckar på tänderna.


Injection moulding

 

Interdentalborste - Interdentalborste är en liten borste som används för att rengöra mellan tänderna. Interdentalborste kan även kallas för mellanrumsborste.

 

Interdentalt - Interdentalt används för att beskriva utrymmet mellan två tänder.

 

Intraoral - Intraoral är ett annat ord för inne i munhålan eller munnen.


Intraoral röntgenbild - En röntgenbild inuti i munnen.


Invisalign - Invisalign är ett märke av aligners. Invisalign är en tandregleringsmetod som består av genomskinliga, avtagbara skenor.


Till toppen av sidan

J

Jacketkrona - En gammal benämning på en tandkrona gjord i porslin.


Till toppen av sidan

K

Karies - Karies, även kallat hål i tänderna, är en infektionssjukdom som uppstår när skadliga bakterier i munnen kommer i kontakt med socker. Dessa bakterier frigör då syror som löser upp emaljen och orsakar hål i tänderna.


Kariologi - Kariologi är läran om karies.


Kavitet - Kavitet är ett annat ord för hålighet och kan användas för att beskriva hål i tänderna orsakat av karies.


KBF-bro - KBF-bro stor för käkbensförankrad bro och är en tandbro som är förankrad i käkbenet med hjälp av ett tandimplantat.


Keram - Ett material av keramik som kan användas av en tandtekniker för att tillverka kronor och fyllningar.


Klorhexidin - Klorhexidin är ett bakteriedödande medel. Du kan exempelvis bli ordinerad av din tandläkare att använda en munskölj som innehåller klorhexidin.


Knöl i munnen - Du kan drabbas av en knöl i munnen av flera anledningar. Exempelvis kan tillstånd som tandböld, mucocele och muncancer orsaka en knöl i munnen.


Kofferdam - Kofferdam är en typ av gummiduk så sätts fast runt en tand för att hålla området fritt från saliv.


Komposit - En typ av plast. Komposit är tandfärgat och används bland annat vid fyllingar och skalfasader.


KompositfasaderKompositfasader är skalfasader som är tillverkade i komposit istället för porslin.


Korsbett - Ett korsbett är en typ av bettfel. Ett korsbett innebär att sidotänderna inte möts ordentligt vid sammanbitning.


Kosmetisk tandvård - Kosmetisk tandvård är en annan benämning på estetisk tandvård.


Kritkaries - Kritkaries är ett annat ord för initialkaries, se initalkaries.


Krona - Krona är den del av tanden som syns. Krona används även för att beskriva en behandling för att ersätta förlorade tänder. Då ersätts den förlorade tanden med en konstgjord krona.


Kronisk halitosKronisk halitos är ett tillstånd som innebär att man har ihållande dålig andedräkt.


Kusp - Kusp används för att beskriva topparna eller spetsarna på tändernas tuggytor.


KäkbenKäkbenet är en del av skelettet och börjar utvecklas redan när vi är barn. Käkbenet utgör fästet för våra tänder.


Käkkirurg - En käkkirurg är en specialisttandläkare inom käkkirurgi. En käkkirurg genomför ingrepp i käken, exempelvis komplicerade utdragningar av visdomständer och behandlingar med tandimplantat.


KäkkirurgiKäkkirurgi kan även kallas för orofacial kirurgi. Käkkirurgi är ett specialistområde inom tandvården som behandlar, förebygger och diagnostiserar sjukdomar i munhålan, käkarna och ansiktet.

 

Till toppen av sidan

L

Lactobacill - En av de bakterier i munnen som orsakar karies.


Laminat - Laminat är ett annat ord för skalfasader.


LasertandvårdLasertandvård innebär att en laser används för att laga tänderna istället för en borr. Lasertandvård kan exempelvis användas för att laga hål i tänderna. Lasertandvård är en modern teknik som bland annat kan passa tandvårdsrädda patienter.


LeukoplakiLeukoplaki är en typ av förändring i munslemhinnan. Leukoplaki orsakar vita eller röda fläckar i munnen. Fläckarna kan uppstå var som helst i munnen men vanligtvis på tungan eller tandköttet.


Lichenoid kontaktreaktion - Lichenoid kontaktreaktion är en allergisk reaktion mot ett fyllningsmaterial i en tand. Lichenoid kontaktreaktion är vanligast i samband med amalgamfyllningar.


Lingualt - Lingualt används för att beskriva insidan av tandraden, det vill säga tandytan som är vänd mot tungan.


Lokalanestesi - Lokalanestesi innebär att bedövning läggs i ett begränsat område.


LustgasLustgas är dikväveoxid. Kan användas vid tandvårdsbehandlingar som lugnande och smärtstillande. Exempelvis kan tandvårdsrädda patienter be om lustgas.

 

Till toppen av sidan

M

Manifest karies - Manifest karies är det andra stadiet av karies och innebär att kariesangreppet har spridit sig vidare från emaljen in till dentinet.


MellanrumsborsteMellanrumsborste kan även kallas för interdentalborste och är en liten borsta som används för att rengöra utrymmena mellan tänderna.


Mesialyta - Mesialytan är den ytan på en tand som är närmast mitten av tandraden. Det vill säga den tandytan som vetter mot mitten.


MesiodensMesiodens är ett tillstånd som orsakar att man har ett extra antal tänder mellan framtänderna i överkäken.


MineraliseringsstörningMineraliseringsstörning används för att beskriva olika typer av störningar i emaljen. Exempelvis är Molar incisor hypomineralization en typ av mineraliseringsstörning i emaljen.


Missfärgade tänder - Tänder kan bli missfärgade av flera olika anledningar. Tänderna kan missfärgas på grund av starkt färgade livsmedel, tandskador, tandsjukdomar men tänderna kan även vara missfärgade på grund av genetiska faktorer.


Metallsmak i munnen - En metallisk smak i munnen kan vara tecken på en underliggande munsjukdom och en bristande munhygien.


MjölktänderMjölktänderna är de första tänderna. Mjölktänderna ersätts sedan med de permanenta tänderna. Barn brukar börja tappa de första mjölktänderna vid fem års ålder.


MolarMolar kan även kallas för stor kindtand eller oxeltand. Molarerna är de tänderna som sitter längst bak i tandraden.


Molar incisor hypomineralization (MIH)Molar incisor hypomineralization, förkortning MIH, är en typ av mineraliseringsstörning i emaljen. Tänder som är drabbade av MIH kan bli missfärgade, porösa och lättare drabbas av skador.


MucoceleMucocele är cysta i munnen fylld med slem. Mucocele kan uppstå om en spottkörtel är blockerad eller skadad.


Mukosit - Mukosit är en typ av inflammation i munslemhinnan som kan vara mycket smärtsamt. Mukosit kan orsaka sår i munnen.


Mundusch - En mundusch leder en vattenstråle mellan tänder och tandkött. En mundusch ersätter inte tandtråd eller tandborstning utan ska ses som ett kompletterande steg.


MunherpesMunherpes är en smittsam munsjukdom som orsakas av ett virus. Munherpes orsakar smärtsamma sår och blåsor runt och i munnen.


Munhåla - Ordet munhåla omfattar hela munnen; tänder, tandkött, tunga, gom och så vidare.


Munhälsobedömning - En munhälsobedömning innebär att dina tänder, tandkött och munslemhinnor undersöks. På sätt kan en bedömning göras kring din munhälsas status och om du är i behov av exempelvis en förbättrad munvårdsrutin.


Munskölj - Det finns flera olika typer av munskölj som passar olika behov. Exempelvis finns det munskölj som innehåller fluor men även bakteriedödande munskölj.


MunslemhinnaMunslemhinna omfattar alla mjukvävnader i munnen då hela munhålan är täckt av en slemhinna.


Mun- och tungsveda - Mun- och tungsveda eller burning mouth syndrome orsakar en ihållande brännande eller svidande känsla i munnen.


MunsårMunsår kan omfatta alla typer av sår och blåsor i munnen. Det är dock vanligt att munsår används istället för ordet munherpes.


Muntorrhet - En brist på saliv kan leda till muntorrhet. Muntorrhet kan bland annat uppstå på grund av vissa läkemedel. Muntorrhet kan leda till en ökad risk för exempelvis karies.


MunvinkelragaderMunvinkelragader är en inflammation i mungiporna och kan orsaka sår i mungiporna. Munvinkelragader orsakas ofta av svamp i munnen.


MunvårdMunvården som sker i hemmet dagligen är en stor del i den förebyggande tandvården. Med en god munvårdsrutin som inkluderar tandborstning och tandtråd dagligen kan allvarlig sjukdom förebyggas och undvikas.

 

Till toppen av sidan

N

Narkos - Narkos innebär att man blir nedsövd. Narkostandvård kan vara lämpligt om man är tandvårdsrädd.


Natriumfluorid - Natriumfluorid kan bland annat förekomma i fluortabletter och tandkräm. Natriumfluorid är det som skyddar tänderna mot karies och stärker emaljen.


Natriumklorid - Natriumklorid kan även kallas för koksalt. Koksaltlösning används inom tandvården för att spola rent områden.


Nikotinstomatit - Nikotinstomatit är en typ av förändring i munslemhinnan. Vanligtvis uppstår nikotinstomatit i gommen och orsakas av rökning.


Nystatin - Nystatin är ett läkemdel som kan användas för att behandla svamp i munnen.


Nödvändig tandvårdNödvändig tandvård kan även kallas för N-tandvård. Nödvändig tandvård är till för de som har ett stort vård- och omsorgsbehov. Om man har rätt till nödvändig tandvård betalar man samma pris för tandvård som man gör för sjukvård.

 

Till toppen av sidan

O

Ocklusalt - Ocklusalt används för att beskriva tuggytan på en tand.


Ocklusion - Ocklusion används för att beskriva förhållandet mellan tänderna när man biter ihop.


OdontologiOdontologi är läran om tänderna, vävnaderna runt omkring som tandkött och dess sjukdomar.


Odontologisk radiologi - Odontologisk radiologi kan även kallas för radiologi. Odontologisk radiologi är läran om röntgen av tänderna käkarna och ansiktet.


Oral - Begreppet oral omfattar allt som tillhör munnen.


Oral kirurgi - Operation och kirurgi i munhålan.


Oral lichen planusOral lichen planus (OLP) är en förändring i munslemhinnan som orsakar vitaktiga eller röda och såriga utslag i munnen.


Orofacial medicinOrofacial medicin är ett specialistområde inom tandvården. Inom orofacial medicin ligger fokus inte bara på munhålan utan hela kroppen. Orofacial medicin kan även kallas för sjukhustandvård eller medicinsk tandvård.


OrtodontiOrtodonti kan även kallas för tandreglering och är ett specialistområde.


Ortodontist - En ortodontist är en specialisttandläkare inom tandreglering.


Ortopantomogram OPG - Ortopantomogram kan även kallas för panoramaröntgen. Med ortopantomogram får tandläkaren en översiktlig bild av tänderna och käkarna.


Osteit - Osteit är en inflammation i vävnaden runt spetsen av tandroten.


Osteomyelit - Osteomyelit är en inflammation i ben och benmärg. Osteomyelit kan orsakas av en infektion och drabba alla ben i kroppen, exempelvis kan osteomyelit drabba käkbenet.


OxeltandOxeltand är ett annat ord för molar och stor kindtand.

 

Till toppen av sidan

P

Panoramaröntgen - Panoramaröntgen är samma typ av röntgen som Ortopantomogram. Panoramaröntgen ger en överskådlig bild av tänder och käkar.


Papill - Papill är den del av tandköttet som finns i utrymmet mellan två tänder.


Papiller - Papiller är de små knottrorna på bland annat tungan och är en grupp av smaklökar.


ParodontitParodontit är ett annat ord för tandlossning och är en infektionssjukdom som orsakas av bakterier. Parodontit börjar först som en inflammation i tandköttet. Parodontit bryter ner tandköttsvävnader, käkbenet och resulterar slutligen i tandlossning.


Parodontolog - En parodontolog är en specialisttandläkare inom tandlossningssjukdomar. En parodontolog arbetar med att behandla, diagnostisera och förebygga tandlossning.


Parodontologi - Parodontologi är ett odontologiskt specialistområde och är läran om tandlossningssjukdomar.


Partialprotes - Partialprotes är ett annat ord för delprotes. En partialprotes är avtagbar och ersätter förlorade tänder. 


Patogen - Patogen är ett annat ord för sjukdomsframkallande.


Pedodonti - Pedodonti är ett annat för barntandvård.


Pedodontist - En specialisttandläkare inom pedodonti kallas för pedodontist.


Pemfigoid i munslemhinnanPemfigoid är en grupp av kroniska, autoimmuna sjukdomar. Pemfigoid orsakar blåsor på huden och i munslemhinnan. Pemfigoid kan vara smärtsamt och bland annat orsaka blodfyllda blåsor i munnen. 


Pemfigus vulgarisPemfigus vulgaris orsakar blåsor och sår i munnen. Området runt såren och blåsorna får ofta en vitaktig färg. Pemfigus vulgaris uppstår vanligtvis i gommen och på tandköttet.


Periapikal osteit - Periapikal osteit är en inflammation i benvävnaden kring spetsen av en tandrot.


PeriimplantitPeriimplantit är en inflammation i mjukvävnaden kring ett tandimplantat.


PerikoronitPerikoronit är en tandköttsinflammation vid en delvis frambruten visdomstand.


Perkussionsöm - Perkussionsöm används för att beskriva ömhet i tanden till följd av att man "knackar" på den.


Permanenta tänder - De permanenta tänderna är de tänder som bryter fram efter mjölktänderna. Totalt har man mellan 28 och 32 permanenta tänder.


PlackPlack är bakteriebeläggningar på tänderna. Plack samlas på dina tänder dagligen.


Plackindex - Plackindex används för att mäta mängden plack på tänderna.


PorslinsfasaderPorslinsfasader är skalfasader tillverkade i porslin.


PremolarPremolar kan även kallas för liten kindtand. Totalt har vi åtta premolarer.


Primära tänder - Primära tänder är ett annat ord för mjölktänder. Totalt får vi 20 primära tänder.


Profylax - Profylax är ett annat ord för att beskriva förebyggande tandvård.


Progeni - Progeni är ett annat ord för underbett.


ProtesProtes är behandling för att ersätta förlorade tänder. Det finns både fasta proteser som kronor och broar samt avtagbara proteser som delproteser och helproteser.


Protesstomatit - Protesstomatit är en typ av inflammation i munslemhinnan vid en protes.


ProtetikProtetik är ett speialistområde inom tandvården med fokus på att ersätta förlorade tänder. Protetik omfattar behandlingar som kronor, broar, avtagbara proteser och tandimplantat.


Protetiker - En protetiker är en specialisttandläkare inom protetik.


Provisorium - Provisorium är ett annat ord för tillfällig. Provisorium används inom tandvården för att exempelvis beskriva en tillfällig fyllning.


Pulpa - Pulpan är tandens innersta lager. Pulpan kan även kallas för tandnerv och en pulpa består av bindväv, nerver och blodkärl. 


Pulpanekros - Pulpanekros kan även kallas för död tand och innebär att nerven vid tandroten är död. Pulpanekros kan bland annat uppstå på grund av obehandlad, omfattande karies.


PulpitPulpit är en inflammation i pulpan. Den främsta orsaken till pulpit är obehandlad karies.


Pus - Pus är ett annat ord för var. Pus innehåller döda och levande vita blodkroppar, bakterier samt döda vävnadsceller.


Till toppen av sidan

R

RadiologiRadiologi avser detsamma som odontologisk radiologi och är läran om röntgen av tänder och käkar. 


Referenspriser - Referenspriserna är de priser som ligger till grund för hur mycket ersättning du som patient får av Försäkringskassan. Referenspriserna sätts av den statliga myndigheten Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV).


Remineralisation - Remineralisation innebär att emaljen återhämtar sig efter ett ytligt kariesangrepp. Remineralisation sker med hjälp av kalk- och fosforsalter i saliven.


Retainer - En retainer hjälper till att hålla tänderna kvar i sin nya position efter en avslutad tandregleringsbehandling. En retainer kan antingen vara en metalltråd på insidan av tandraden eller uttagbara skenor.


Retention - Retention inom tandvården innebär att tänderna stabiliseras med hjälp av en retainer efter att en tandregleringsbehandling har avslutats.


Retinerad - Retinerad innebär att tanden fortfarande är inbäddad i käkbenet. Den har alltså inte brutit fram.


Retraktion - Retraktion används inom tandvården för bland annat beskriva gingival retraktion, även kallat tillbakadraget tandkött. Gingival retraktion kan bland annat orsakas av en tandköttsinflammation eller en för hård tandborste. 


Revisionspatient - Inom tandvården används ordet revision och revisionspatient för att beskriva en patient som återkommande besöker tandvården. En revisionspatient blir regelbundet kallad till tandläkaren eller tandhygienisten för ett rutinbesök.


ROAG - ROAG står för revised oral assessment guide. ROAG är en riskbedömning av munhälsan som gör så att munhälsan inkluderas inom alla vård och omsorg. En ROAG bör genomförs i samband med att nya patienter skrivs in inom all vård och omsorg.


Rot - Rot kan även kallas för tandrot och är den del av tanden som är förankrad i käkbenet. En tand kan ha en eller flera tandrötter och en rot består av dentin.


Rotfraktur - Rotfraktur används för att beskriva en spricka i en tandrot.


Rotfyllning - En rotfyllning är en nödvändig behandling om en inflammation har uppstått i pulpan. Vid en rotfyllning tas pulpan bort och därefter fylls rotkanalen för att förhindra att nya bakterier tränger in i tanden.


Rotkanal - En rotkanal är kanaler i tandroten som innehåller pulpa.


Rotstift - Rotstift är detsamma som stifttand. Rotstift är en behandling som innebär att ett stift fästs i tandrötterna och utgör på så sätt ett fäste för en krona.


Ruttna tänderRuttna tänder kan uppstå om karies förblir obehandlat under en längre tid. Vanliga symtom på ruttna tänder är att tänderna blir extra känslig, missfärgningar och synliga hål eller sprickor.


RälsRäls eller buccal tandställning fäst på tandradens utsida och är på så sätt en synlig tandställning. Räls fästs på tänderna med hjälp av metallfästen.


RöntgenTandröntgen används för att upptäcka karies, tandlossning, förändringar i käkarna och andra munsjukdomar.

 

Till toppen av sidan

S

Sackaros - Sackaros är ett annat ord för socker. När sackaros kommer i kontakt med bakterier i munnen bildas en syra som är skadlig för tänderna.


SalivSaliv produceras i spottkörtlarna. Saliv består främst av vatten men innehåller även enzymer, kalcium, fosfat och bikarbonat. En av salivens huvudsakliga uppgifter är att neutralisera skadliga syror i munnen.


Salivsten - Salivsten är en typ av tandsten. Salivsten bildas ovanför tandköttskanten.


Sekundärkaries - Sekundärkaries innebär att karies har uppstått vid kanten, eller i närheten, av en fyllning eller en krona.


Semi-retinerad - Semi-retinerad innebär att en tand delvis har brytit fram.


Serumsten - Serumsten är en typ av tandsten som bildas i tandköttsfickorna. Serumsten har en mörkbrun ton.


SkalfasaderSkalfasader är tunna tandfärgad skal som fästs på utsidan av en tand. På så sätt kan skalfasader förbättra utseendet på en eller flera tänder. 


Skanner - En skanner kan bland annat användas inför en tandregleringsbehandling. Med en skanner kan man som patient få se ett simulerat resultat över hur ens bett kommer att se ut efter en avslutad tandregleringsbehandling.


Smaklökar - Vi har mellan 5000 och 10 000 smaklökar. Smaklökarna hjälper oss att känna smak och kan skilja på de fem grundsmakerna; sött, surt, bittert, salt och umami.


Smile line - Smile line används för att beskriva relationen mellan tänderna i överkäken och underläppens kurvatur.


Specialisttandläkare - En specialisttandläkare är en tandläkare som är specialutbildad inom ett odontologiskt område, exempelvis tandreglering. För att få träffa en specialisttandläkare behöver du en remiss.


Specialisttandvård - Specialisttandvård är tandvård som är utförd av en specialisttandläkare. Du kan vara i behov av specialisttandvård om du har ett avancerat eller mer omfattande behov av tandvård.


Spottkörtel - En spottkörtel producerar och transporterar saliv till munhålan. Det finns tre par större spottkörtlar i munhålan samt flera små.


Spottsten - En spottsten, även kallat spottkörtelsten, bildas när saliv och kalcium klumpar ihop sig i en spottkörtel. Ibland kan en spottsten fastna i kanalen som transporterar saliv till munnen vilket kan orsaka smärta.


Statligt tandvårdsstöd - Det statliga tandvårdsstödet är till för alla vuxna som är 20 år eller äldre och som är försäkrade i Sverige. Det statliga tandvårdsstödet är ett ekonomiskt stöd som består av tre delar; allmänt tandvårdsbidrag, högkostnadsskydd och särskilt tandvårdsbidrag.


Steptococcus mutans - Steptococcus mutans är en av de bakterier som bland annat orsakar karies.


StifttandStifttand kan även kallas för pelare och innebär att ett stift fästs i tandrötterna. Därefter kan en krona fästas på stiftet. En stifttand förekommer alltid i samband med en rotfyllning.


StomatitStomatit är ett samlingsnamn för olika typer av inflammationer i munslemhinnorna. Afte och protesstomatit är exempel på olika former av stomatit.


Sutur - Sutur är en särskild typ av tråd som används för att sy i vävnad. Sutur används exempelvis efter ett kirurgiskt ingrepp.


Supragingival tandsten - Supragingival tandsten är tandsten som har samlats ovanför tandköttskanten.


Svampinfektion - En svampinfektion i munnen orsakas av candida svampen. En svampinfektion i munnen kan orsaka vita beläggningar på bland annat tungan.


Svarta fläckar på tändernaSvarta fläckar på tänderna kan även kallas för black stains. Black stains är en speciell typ av tandsten. De svarta fläckarna brukar bildas längs tandköttskanten och kan se ut som en svart linje eller som flera svarta prickar. 


Svart tungaSvart tunga är ett tillfälligt tillstånd som kan uppstå om du har en överväxt av bakterier i munnen. Tungan kan bli svart när vissa av dessa bakterier samlas på papillerna och bildar pigment av röda blodkroppar. Svart tunga är ofarligt.


Syraattack - Syraattack används dels för att beskriva bakterieangrepp på tänderna, när bakterier bryter ned socker till syra. Men syraattack används även för att beskriva nedbrytningen av emaljen till följd av frätskador.


Sår i munnen - Du kan drabbas av sår i munnen av flera anledningar. Tillstånd som afte och munherpes kan exempelvis orsaka sår i munnen. Om du har sår i munnen som inte läker inom en till tre veckor ska du alltid uppsöka tandvården.


Särskilt tandvårdsbidragSärskilt tandvårdsbidrag är en del av det statliga tandvårdsstödet och fungerar som ett extra tandvårdsbidrag. Särskilt tandvårdsbidrag är till för de som har en funktionsnedsättning eller en svår sjukdom.


SömnapnéSömnapné innebär att du får korta andningsupphåll under tiden du sover. Det finns två typer av sömnapné; obstruktiv sömnapné och central sömnapné. Obstruktiv sömnapné är den typen av sömnapné som behandlas inom tandvården.

 

Till toppen av sidan

T

Tandben - Tandben är ett annat ord för dentin och är tandens näst yttersta lager.


TandblekningTandblekning innebär att tänderna bleks och får en vitare färg. Tänderna bleks med hjälp av en blekgel. 


Tandbro/tandbryggaTandbro eller tandbrygga är detsamma som bro. En tandbrygga är en behandling för att ersätta förlorade tänder.


TandböldTandböld är detsamma som abscess. En tandböld är en ansamling var vid en tandrot.


TandfyllningTandfyllning är ett annat ord för fyllning.


TandgnisslingGnissla tänder innebär att du gnider tänderna i överkäken och underkäken mot varandra. Tandgnissling utsätter tänderna för slitage.


Tandhygienist - En tandhygienist arbetar med förebyggande tandvård. En tandhygienist arbetar bland annat med tandstensborttagning, tandrengöring och förebygger tandsjukdomar som karies och tandlossningssjukdomar.


TandimplantatTandimplantat är detsamma som implantat och innebär att en titanskruv fästs i käkbenet. Därefter kan kronor alternativt broar fästas på tandimplantatet.


Tandinfektion - En tandinfektion kan uppstå om bakterier tränger in i tandens mjukvävnad, pulpan. Exempel på tandinfektioner är pulpit och tandböld.


Tandkräm - De flesta tandkrämer innehåller fluorid och på så sätt stärker och skyddar tandkräm dina tänder mot karies. Du bör borsta tänderna med cirka två centimeters tandkräm två gånger om dagen.


TandköttsfickaTandköttsficka är området mellan tand och tandkött där bakterier och plack kan samlas. 


TandköttsinflammationTandköttsinflammation är detsamma som gingivit. Den främsta orsaken till en tandköttsinflammation är en bristande munhygien.


Tandköttskorrigering - Det finns flera olika typer av tandköttskorrigering. En tandköttskorriering kan göras om man har gummy smile men även om man har blottade tandhalsar. Vid gummy smile förminskas och förändras exempelvis tandköttets utseende.


TandlagningTandlagning används för att bland annat behandla karies eller skadade tänder. Det finns främst två typer av tandlagning; tandfyllning och kronor.


TandlossningTandlossning är detsamma som parodontit och innebär att en infektion bryter ned tandens stödvävnader, som tandköttet och käkbenet.


Tandläkare - En tandläkare behandlar, diagnostiserar, undersöker och förebygger sjukdomar i munhålan.


TandpressningTandpressning kan även kallas för bruxism och innebär att du biter ihop för hårt med tänderna. 


TandregleringTandreglering är detsamma som ortodonti och innebär att tänderna förflyttas med hjälp av en tandställning. Kan användas för att korrigera bettfel men även vara en estetisk behandling.


Tandregleringsapparatur - En tandregleringsapparatur är ett annat ord för tandställning. Det finns både fasta och avtagbara tandregleringsapparaturer.


Tandregleringscheck - Om ett barn har ett bettfel som orsakar funktionell problematik kan hen ha rätt till en så kallad tandregleringscheck. Med en tandregleringscheck får ett barn kostnadsfri tandreglering.


Tandrot - Tandrot är detsamma som rot och den delen av tanden som sitter i käkbenet och som på så sätt utgör tandens fäste.


Tandskydd - Ett tandskydd är en avtagbar tandskena som skyddar tänderna under idrott.


Tandsköterska - En tandsköterska arbetar främst med förebyggande tandvård och munhälsoinformation. En tandsköterska assisterar även en tandläkare vid behandlingar och undersökningar.


TandsmyckeTandsmycke är en estetisk behandling som innebär att ett litet smycke fästs på en tand. Ett tandsmycke är både enkelt att montera och ta bort.


TandsprickningTandsprickning används för att beskriva den process då mjölktänderna bryter fram. Tandsprickning upplevs ofta som smärtsamt.


TandstenTandsten uppstår när plack, bakteriebeläggningar, förkalkas. Tandsten bildas på dina tänder och längs tandköttskanten.


Tandstensskrapa - En tandstensskrapa är ett verktyg som används av en tandläkare eller tandhygienist för att ta bort tandsten.


Tandställning - En tandställning är detsamma som tandregleringsappartur. Med en tandställning kan tänderna flyttas tills dess att de når önskad position. Det finns både avtagbara och fasta tandställningar.


Tandtekniker - En tandtekniker arbetar bland annat med att tillverka, kronor, skalfasader, broar och proteser.


Tandtrauma - Tandtrauma används för att beskriva tandskador som uppstår på grund av yttre faktorer som fall eller slag.


TandtrådTandtråd är en tunn tråd som används för att rengöra utrymmena mellan tänderna. Med hjälp av en tandtråd kan områden, dit en tandborste inte når, rengöras.


Tandundersökning - En tandundersökning är detsamma som en basundersökning och innebär att en tandläkare eller tandhygienist undersöker tänderna, tandköttet och munslemhinnorna. På så sätt kan sjukdomar i munhålan upptäckas och behandlas i ett tidigt skede.


Tandutdragning - Om en tand är så pass skadad att den inte går att rädda kan en tandutdragning vara nödvändig. Vid en tandutdragning dras den skadade tanden ut och kan sedan ersättas med exempelvis ett tandimplantat.


Tandvårdsförsäkring - En tandvårdsförsäkring innebär att man kan få ersättning för tandvårdskostnader som inte täcks av det statliga tandvårdsstödet. Hur mycket en tandvårdsförsäkring kostar och vilka behandlingar som täcks av en tandvårdsförsäkring kan dock variera beroende på försäkringsbolag.


Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket - Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket är en statlig myndighet och de som sätter referenspriserna för olika tandvårdsbehandlingar. De tar även beslut om vilka tandvårdsbehandlingar som ska ingå i högkostnadsskyddet.


TandvårdsrädslaTandvårdsrädsla innebär att en person känner stark rädsla inför att gå till tandläkaren. 


Temporomandibulär dysfunktion (TMD)Temporomandibulär dysfunktion (TMD) innebär att käkleden inte fungerar som den ska. TMD kan orsaka smärta i käkleden eller käkmuskulaturen.


Tillbakadraget tandköttTillbakadraget tandkött innebär att tandköttet har börjat dra sig tillbaka vilket kan leda till blottade tandhalsar. Du kan drabbas av tillbakadraget tandkött på grund av en tandköttsinflammation, en för hård tandborste eller felaktig tandborstteknik.


Titanskruv - Titanskruv är detsamma som tandimplantat då titanskruven faktiskt är själva implantatet.


TitthålskirurgiTitthålskirurgi kan inom tandvården användas för att fästa tandimplantat i käkbenet. Titthålskirurgi är mindre invasivt än traditionell käkkirurgi. Vid titthålskirurgi används en skräddarskydd, kirurgisk guideskena.


TLV - TLV är förkortningen för Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, se Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket.


TorskTorsk är detsamma som en svampinfektion i munnen. Svamp i munnen hos barn brukar kallas för torsk. Se svampinfektion.


TonsillstenarTonsillstenar är små stenar som består av bakteriebeläggningar och matrester. Tonsillstenar fastnar i de fördjupningar som finns på halsmandlarna och kan orsaka en dålig lukt.


Tungrygg - Tungrygg är ett annat ord för att beskriva ovansidan på tungan.


TungskrapaTungskrapa är ett verktyg som kan användas för att skrapa bort beläggningar på tungan.


Täckförband - Täckförband är ett annat ord för att beskriva en provisorisk fyllning.

 

Till toppen av sidan

U

Ultraljud - Ultraljud är ett ljud med högfrekevens. Ultraljud används inom tandvården för att bland annat ta bort tandsten.


UnderbettUnderbett är ett bettfel som innebär att tänderna i underkäken biter framför tänderna i överkäken när man biter ihop.


Uppsökande tandvård - Patienter som har ett stort omvårdnadsbehov kan få uppsökande tandvård. Uppsökande tandvård innebär en kostnadsfri munhälsobedömning och rådgivning på sjukhem, i hemmet eller på gruppboende. Uppsökande tandvård kan även kallas för hemtandvård.

 

Till toppen av sidan

V

Vilosaliv - Vilosaliv avser den saliv som produceras när tuggmuskler, kinder och tunga hålls stillande, exempelvis när vi sover.


Visdomstand - Visdomstand är den tand som är placerad längst bak i tandraden. Visdomständerna är de tänder som bryter fram sist och om alla tränger fram har vi totalt fyra visdomständer.


Till toppen av sidan

X

Xerostomi - Xerostomi är ett annat ord för muntorrhet. Xerostomi är muntorrhet orsakad av salivbrist.


Xylitol - Xylitol är björksocker. När bakterier kommer i kontakt med Xylitol bildas inte syra. På så sätt är Xylitol ett tandvänligt sötningsmedel.

 

Till toppen av sidan

Ö

Öppet bettÖppet bett är ett typ av bettfel som innebär att de främre eller de bakre tänderna inte möts korrekt när man biter ihop.


ÖverbettÖverbett innebär att framtänderna i överkäken står ut framför framtänderna i underkäken.

 

Till toppen av sidan

Information om artikeln

Dags för en undersökning?

Vi vet att du har hört det förr, men regelbundna besök hos tandvården är viktigt för att dina tänder ska må bra. Välkommen till oss och upplev en trevligare tandläkare.